THE HOUR OF GREECE / Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anytaart 24/10/ 2019

Με σπάνιο αρχειακό υλικό, από την ιδιωτική συλλογή του ομογενούς  Gregory Pappas που παρουσιάζεται για πρώτη φορά και με σύνολο εκθεμάτων άνω των 300, η  έκθεση  στην Ελληνοαμερικανική Ένωση επιχειρεί να αναδείξει την απήχηση στις ΗΠΑ της νίκης της Ελλάδας στην αρχή του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου και, παράλληλα, να φωτίσει τη σημαντική συνδρομή των Αμερικανών στην επούλωση των δεινών του πολέμου.

Η συλλογή Pappas περιλαμβάνει εφημερίδες, περιοδικά, γελοιογραφίες, φωτογραφίες, αφίσες κ.ά.  και αποτελεί προϊόν πολυετούς και εκτενούς προσωπικής έρευνάς του, στην οποία τον παρακίνησε η οικογενειακή του ιστορία. Για την συγκεκριμένη έκθεση, το υλικό της συλλογής εμπλουτίστηκε και συμπληρώθηκε με σχετικά τεκμήρια από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ώστε να αναδειχθούν καλύτερα οι σχέσεις των λαών Ελλάδας και Αμερικής εκείνη την εποχή.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 υπήρξε γεγονός που ένωσε τον ελληνικό λαό ενώ συνέβαλε στη δημιουργία δεσμών αποδοχής και σεβασμού για όλους τους Έλληνες εκ μέρους των Συμμάχων. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, η ευρύτερη κοινή γνώμη επηρεάστηκε από το γεγονός της επίθεσης ενός τεράστιου στρατού εναντίον μιας μικρής, ουδέτερης, χώρας που, παρά την συντριπτική διαφορά των αριθμών, αντέδρασε, αμύνθηκε, αντεπιτέθηκε και νίκησε.

Από την στιγμή της Ιταλικής εισβολής το 1940 και τη σθεναρή αντίσταση που πρόβαλε η Ελλάδα ως τη γερμανική εισβολή το 1941 και την επακόλουθη κατοχή, τα ΜΜΕ, ο επιχειρηματικός κόσμος, το Χόλιγουντ και ο μέσος Αμερικανός συμπαραστάθηκαν στον αγώνα του ελληνικού λαού. Η στάση των Αμερικανών πολιτών ήταν προφανώς αποτέλεσμα της απεικόνισης των Ελλήνων από τα ΜΜΕ ως ηρωικών μαχητών, που πιστοί στις αξίες της ελευθερίας την υπερασπίζονταν με κάθε κόστος αντιστεκόμενοι στις δυνάμεις του Άξονα που κατάκτησαν την Ευρώπη και η μία χώρα μετά την άλλη συνθηκολόγησε μαζί τους.

Αυτό που προέκυψε από την 28η Οκτωβρίου 1940 και διήρκεσε σε όλη την περίοδο της γερμανικής κατοχής δεν ήταν απλώς η οργάνωση δράσεων ανθρωπιστικής βοηθείας. Ήταν η μεταστροφή της αμερικανικής κοινής γνώμης υπέρ των Ελλήνων -είτε μεταναστών στις ΗΠΑ, είτε ηρωικών μαχητών της πατρίδας τους- που χρωμάτισε το αόρατο, συναισθηματικό νήμα που μόλις είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στους δύο λαούς, Ελλάδας και Αμερικής, και διαπερνούσε όλες τις άλλες εκδηλώσεις υποστήριξης και συμπαράστασης. Αυτό το συνδετικό, συναισθηματικό νήμα ξετυλίγεται στην έκθεση «H Ώρα της Ελλάδας».

Την έκθεση οργανώνουν το Hellenic American University/Hellenic American College και το Greek America Foundation σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) και επιμελούνται η ιστορικός τέχνης, Λουΐζα Καραπιδάκη με ιστορικό σύμβουλο τον διδάκτορα Ιστορίας ΑΠΘ, Αρχειονόμο στην Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ, Γιάννη Ν. Γκλαβίνα και με την συμβολή του ιστορικού, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Haverford (PEN, USA) Αλέξανδρου Κιτροέφ.

Eλληνοαμερικανική Ένωση / Μασσαλίας 10, Αθήνα

Διάρκεια: 24 Οκτωβρίου – 20 Δεκεμβρίου 2019

Ετικέτες