ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ “ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ”

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

O Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) επανέρχονται στο θέμα «Έγκριση ή μη μελέτης προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων στον Σταθμό ‘Βενιζέλου’, στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης», που εισάγεται προς συζήτηση αύριο Τετάρτη 23/9 στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Οι ανωτέρω σύλλογοι καθώς και άλλα σωματεία έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της απόφασης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό Θεσσαλονίκης. Το θέμα θα συζητηθεί στις 6 Νοεμβρίου 2020.

«Η επίσπευση της διαδικασίας στο ΚΑΣ, ενώ η εκδίκαση των προσφυγών στο ΣτΕ έχει προσδιοριστεί για τις 6 Νοεμβρίου (με νέα επίσπευση και σε αυτό το επίπεδο, καθώς η αρχική ημερομηνία συζήτησης ήταν στις 5 Δεκεμβρίου), δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ: βιάζεται να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες πριν η υπόθεση εξεταστεί από το ΣτΕ, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα»- αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα απόσπασμα των Πρακτικών του ΚΑΣ, της 18 Δεκεμβρίου 2019, όπου αναφέρονται στο θέμα, «για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των μεθοδεύσεων».

Από την πλευρά του Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), σε ανακοίνωσή του, τονίζει μεταξύ άλλων πως «ο ΣΕΑ θα αποδείξει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν εγγυάται την προστασία των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στον Σταθμό Βενιζέλου και αποτελούν τμήμα του πολεοδομικού ιστού της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Επίσης, θέτει προ των ευθυνών τους όσους επιστήμονες συμμετέχουν στη διαδικασία της συνεδρίασης, η οποία αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στο γνωστό έργο των ψευδοδιλλημάτων που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούν την Θεσσαλονίκη. Οι πολιτικές που προωθούνται συστηματικά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για τον διαμελισμό και την ανασύσταση ενός αρχαιολογικού χώρου δεν βρίσκουν έρεισμα ούτε στην επιστημονική κοινότητα ούτε στην κοινωνία. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αποτροπή αυτής της εγκληματικής ενέργειας σε βάρος της βυζαντινής ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της χώρας».

Σημειώνεται ότι