ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ZAHA HADID ARCHITECTS

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ένα τεράστιο πολιτιστικό κτίριο στη Νότιο Κίνα ξεκίνησε να κατασκευάζει το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects στην περιοχή Jinwan στο Zhuhai. Είναι το Zhuhai Jinwan Civic Art Center που θα χτιστεί μέσα σε μια λίμνη και θα περιλαμβάνει ένα θέατρο 1.200 θέσεων, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 500 θέσεων, ένα επιστημονικό κέντρο και ένα μουσείο τέχνης.

Σύμφωνα με τους Zaha Hadid Architects, ο στόχος είναι να αποτελέσει το κτίριο  «κέντρο της σύγχρονης δημιουργικότητας» για την περιοχή η οποία επιλέχθηκε επειδή βρίσκεται πολύ κοντά  στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό Zhuhai Airport Intercity ο οποίος συνδέει την πόλη, το αεροδρόμιο και την περιοχή Hengqin με το Guangzhou, το Shenzhen, το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ.

Μόλις ολοκληρωθεί, το πολιτιστικό κέντρο θα έχει πλάτος 170 μέτρα και μήκος 270 μέτρα, από βορρά προς νότο. Θα χωριστεί σε δύο μεγάλες και δύο μικρές πτέρυγες, οι οποίες θα αποτελέσουν ξεχωριστούς χώρους για το θέατρο, την  αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, το επιστημονικό κέντρο και το μουσείο τέχνης. Αυτοί οι τέσσερις χώροι θα τοποθετηθούν συμμετρικά γύρω από μια κεντρική πλατεία, η οποία θα χρησιμεύσει ως κοινόχρηστο εξωτερικό φουαγιέ και θα είναι προσβάσιμη από γέφυρες πάνω από τη γύρω λίμνη προς τις όχθες.

Εξωτερικά, το Zhuhai Jinwan Civic Art Center θα διακρίνεται από μια διπλωμένη οροφή, η οποία θα αποτελείται από προκατασκευασμένα, τριγωνικά πάνελ κατασκευασμένα από διάτρητο ατσάλι. Σύμφωνα με τους Zaha Hadid Architects αυτά τα πάνελ αποτελούν μοντέλα μοτίβωβ chevron που κατασκευάζονται από αποδημητικά πτηνά που πετούν σε σχηματισμό πάνω από τη νότια Κίνα.

Οι διατρήσεις στα πάνελ οροφής θα βοηθήσουν στο φιλτράρισμα του φωτός μέσα στο κτίριο και  θα ποικίλουν σε μέγεθος ανάλογα με τις απαιτήσεις των χώρων. Η οροφή θα προεξέχει επίσης σε καθένα από τα τέσσερα φτερά, παρέχοντας σκιά στις προσόψεις τους που θα είναι κατασκευασμένες από διπλά μονωμένα τζάμια.

Η λίμνη που περιβάλλει το πολιτιστικό κέντρο θα εισαχθεί ως μέρος του τοπίου για το κέντρο και θα συμβάλει στην αποθήκευση νερού και θα ενσωματώσει την υδρόβια χλωρίδα και πανίδα που θα φιλτράρει τις μολυσματικές ουσίες. Η κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου θα παρακολουθείται και θα ελαχιστοποιείται μέσω ενός συστήματος «έξυπνου ελέγχου» που θα προσαρμόζει αυτόματα τα εσωτερικά περιβάλλοντα του κέντρου, ενώ ένα σύστημα ανάκτησης θερμότητας από απόβλητα θα βοηθήσει στην ικανοποίηση της ζήτησης ζεστού νερού του κέντρου.

Το Zaha Hadid Architects είναι είναι η επωνυμία της Βρετανο-Ιρακινής αρχιτεκτόνισας Zaha Hadid και ιδρύθηκε το 1979. Σήμερα διευθύνεται από τον Patrik Schumacher. Το Zhuhai Jinwan Civic Art Center είναι το τελευταίο στη σειρά έργων που αναπτύσσονται από το στούντιο σε ολόκληρη την Κίνα, μετά από ένα ζευγάρι supertall ουρανοξύστες στο Shenzhen, το στάδιο Xi’an International Football Center στο Xi’an και τη Shanghai “πιο πράσινο κτίριο”.

Πηγή: Dezeen