ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Ένα πανευρωπαϊκό πολιτιστικό τσουνάμι έχει εδώ και μερικές ημέρες πλήξει τον κόσμο των τεχνών με τα μέτρα των κρατών που ελήφθησαν προκειμένου «να εμποδίστεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού». Στην Ελλάδα μουσεία, θέατρα, όπερα και αίθουσες συναυλιών έκλεισαν, αρχικά μέχρι 30 Μαρτίου, ωστόσο, σε άλλες χώρες η προθεσμία φαίνεται να λήγει στο τέλος των διακοπών του Πάσχα, δηλαδή μέχρι τις 19 Απριλίου.

Αυτό σημαίνει νεκρές νύχτες στον πολιτιστικό χώρο και τεράστιες συνέπειες οικονομικής φύσεως όχι μόνο για τους διοργανωτές αλλά κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ζούν από την εργασία τους στον τομέα αυτό της οικονομικής ζωής. Επιπλέον, με τη νέα κατάσταση δεν μπορεί κανείς πλέον να κάνει μακροπρόθεσμα σχέδια ή να καταβάλει οφειλόμενες αμοιβές από τη στιμή που η εξασφάλιση της ροής στο θέατρο, τη μουσική, τις εκθέσεις, τις προβολές και τις εκδηλώσεις γενικότερα, παραμένει άγνωστη. Άμεσα πλήττεται και ο διαφημοστικός τομέας του πολιτισμού που τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να ανακάμπτει  με την εμφάνιση των Ιδρυμάτων και την παραγωγή πολιτιστικού έργου (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος). Κατακόρυφη είναι και η κάμψη στο εκδοτικό τομέα, ιδιαίτερα στο δημοσιογραφικό χώρο που πλέον ασφυκτιά καθώς δεν υπάρχουν θέματα για να γεμίσουν τις σελίδες του πολιτισμού και κατ΄επέκταση διαφημίσεις.

Οι ακυρώσεις των φεστιβάλ διαδέχονται η μία την άλλη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Ήδη, κινδυνεύει να ματαιωθεί το φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ενώ το θεατρικό φεστιβάλ της Schaubune ακυρώθηκε στερώντας από το βερολινέζικο θέατρο ένα πάγιο μεγάλο ποσόν εισπράξεων που τροφοδοτεί οικονομικά την παραγωγή έργου και τους εργαζόμενους σ΄αυτές. Το ελληνικό φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου πρόκειται να ανακοινωθεί στις 30 Μαρτίου και αναζητά λύσεις για την παρουσίαση που να μην αντιβαίνουν τα προληπτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού. Όμως, άγνωστο παραμένει και εδώ το μέλλον για το καλοκαίρι στην Αθήνα και την Επίδαυρο καθώς, μεταξύ των άλλων, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την απαγόρευση στις πρόβες των έργων στα κρατικά θέατρα που ανακοίνωσε προχτές η υπουργός Πολιτισμού.

Ως λύση για το μεσοδιάστημα τουλάχιστον, προτείνεται και εφαρμόζεται η τεχνική ροή των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο σπίτι με βάση το μοντέλο της «ψηφιακής αίθουσας». Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η Φιλαρμονική του Βερολίνου προωθεί, ήδη, επιλεγμένες συναυλίες για το σπίτι και το Θέατρο Τέχνης στην Αθήνα μας προτείνει on line παραστάσεις του για το βράδυ εντός, τα μουσεία ανακοινώνουν εικονικές περιήγησεις στις μόνιμες συλλογές τους και σε περιοδικές εκθέσεις που ήδη λειτουργούν (Μουσείο Prado, Λούβρο, Μπενάκη κά). Η Εθνική Λυρική Σκηνή, από τους πρώτους καλλιτεχνικούς φορείς που ματαίωσαν παραστάσεις μέχρι να αναβληθούν όλες έως το τέλος Μαρτίου, διαχειρίζεται τώρα το τεράστιο θέμα της επιστροφής των των προκρατημένων εισιτήριων προτείνοντας και την παρακράτηση του ποσού για μελλοντικές παραστάσεις, καλώς εχόντων των πραγμάτων.