ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΛΟΥΒΡΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΥΡΙΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι ανοίγει και πάλι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020 αλλά με ορισμένα τμήματά του να παραμένουν κλειστά για το κοινό. Το μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως, όπου μεταξύ άλλων φιλοξενείται και η «Μόνα Λίζα», παρέμεινε κλειστό από τις 13 Μαρτίου, γεγονός που οδήγησε, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του Ζαν-Λικ Μαρτίνεζ σε «απώλειες εσόδων που ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ». Ωστόσο, στο διάστημα αυτό η εικονική παρουσίαση του  μουσείου τη διάρκεια της καραντίνας, έφτασε, όπως ανακοίνωσε το Λούβρο τα  4 και πλέον εκατομμύρια.

«Χάσαμε το 80% του κοινού μας. Το 75% των επισκεπτών μας ήταν ξένοι» δήλωσε ο Μαρτίνεζ και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των επισκεπτών στην καλύτερη περίπτωση υπολογίζεται να φτάσει τώρα το 20% με 30% του αριθμού των επισκεπτών μας σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι (4.000 έως 10.000 επισκέπτες καθημερινά το μέγιστο αυτό το καλοκαίρι)

Οι επισκέπτες θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες, δε θα λειτουργούν το κυλικείο και το βεστιάριο και το κοινό θα πρέπει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομή μέσα στους χώρους του μουσείου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπροστά στη «Μόνα Λίζα», όπου συνήθως συγκεντρώνονται οι επισκέπτες για να βγάλουν σέλφι, έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις στο δάπεδο, για να διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η Γαλλία συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό του Λούβρου, που ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ, και το μουσείο συμπληρώνει το υπόλοιπο ποσό από εισιτήρια και χορηγούς.

Ως προς το πρόγραμμα των εκθέσεων το Λούβρο ανκοίνωσε ότι οι δύο προγραμματισμένες εκθέσεις που ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο. Είναι η έκθεση του ζωγράφου και σχεδιαστή της Γερμανικής Αναγέννησης  Άμπρεχτ Αλτντόφερ (1480- 1538) – ένας από τους σημαντικότερους της περιόδου όχι όμως τόσο γνωστός όπως ο Ντύρερ – που οργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Αλμπερτίνα της Βιέννης και η έκθεση “Γλυπτική σώματος και ψυχής στην Ιταλία από τον Ντονατέλο στον  Μιχαήλ `Αγγελο που οργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Castello Sforzesco του Μιλάνο (22 Οκτωβρίου 20202 – 18 Ιανουαρίου 2021).