ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΟΡΤΖ ΦΛΟΪΝΤ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Από την Ισπανία στη Συρία κι από το Βερολίνο στο Λος Άντζελες, οι καλλιτέχνες του δρόμου σε όλο τον κόσμο ζωγραφίζουν τοιχογραφίες για να τιμήσουν τη μνήμη του Τζώρτζ Φλόιντ (George Floyd) που πέθανε τόσο βίαια πριν από λίγες ημέρες, στα χέρια αστυνομικών, στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.

Οι διαμαρτυρίες έγιναν σε πόλεις  όλου του κόσμου μετά το θάνατο του Τζώρτζ Φλόιντ, του αφροαμερικανού άνδρα που έμεινε στη μνήμη μας καθώς, επανειλημμένα, εκπληραρούσε φωνάζοντας «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» ενώ ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς της Μινεάπολης, ο Ντέρεκ Τσάββιν, πατούσε συνεχώς με το γόνατο πάνω στο λαιμό του. Την επομένη του θανάτου του Φλόϊντ, απολύθηκαν και οι τέσσερις αξιωματικοί και, την Παρασκευή, ο Chauvin κατηγορήθηκε για δολοφονία τρίτου βαθμού (εξ αμελείας).

Από εκείνη την ημέρα, τοιχογραφίες προς τιμήν του θύματος έχουν εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο, από το Βερολίνο έως το Λος Άντζελες. Στη Μινεάπολη, στη γωνία της 38ης οδού και της λεωφόρου Σικάγου, μια τοιχογραφία 20 x 6 πόδια εμφανίζεται σε έναν τοίχο από τούβλα έξω από το κατάστημα Cup Foods όπου ξεψύχισε ο Φλόιντ. Το έργο ζωγραφίστηκε από τους Xena Goldman, Cadex Herrera, Greta McLain, Niko Alexander και Pablo Hernandez, σύμφωνα με τον Hyperallergic.

«Η ιδέα μας ήταν να απεικονίσουμε τον Φλόιντ όχι ως μάρτυρα αλλά ως ήρωα της κοινωνικής δικαιοσύνης», δήλωσε η Herrera στην ιστοσελίδα. Το πρόσωπο του Φλόιντ εμφανίζεται περιτριγυρισμένο από έναν ηλιοτρόπιο, το κέντρο του οποίου είναι γεμάτο με τα ονόματα άλλων μαύρων Αμερικανών που έχουν πεθάνει στα χέρια αστυνομικών. Στα κεφαλαία γράμματα του ονόματός του,  σιλουέτες των διαδηλωτών σηκώνουν γροθιές αλληλεγγύης. Στο κάτω μέρος της τοιχογραφίας, οι λέξεις «μπορώ να αναπνέω τώρα» γράφονται με μικρά άσπρα γράμματα.

Κι ενώ οι διαμαρτυρίες για την αστυνομική βαρβαρότητα έχουν επικεντρωθεί στις ΗΠΑ, η τέχνη του δρόμου προς τιμήν του Φλόιντ εμφανίστηκε στη Βαρκελώνη, στο Βερολίνο, ακόμα και στην πόλη Binnish, στη Συρία, όπου οι καλλιτέχνες Aziz Asmar και Anis Hamdoun ζωγράφισαν το πρόσωπο του αδικοχαμένου αφροαμερικανού με το σύνθημα « ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ » σε ένα τσιμεντένιο πυλώνα ερειπωμένης οικοδομής.

Πηγή : Artnet, Hyperallergic