ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΣΤΟ “ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ” ΤΗΣ ΜΙΑΝΜΑΡ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ένα νέο κίνημα, το «Κίνημα της Ανυπακοής», έχει κάνει το τελευταίο διάστημα την εμφάνισή του στο παγκόσμιο προσκήνιο της αντίστασης των πόλεων, αρχής γενομένης από την Μιανμάρ (Βιρμανία) όπου οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Νοεμβρίου 2021. Πρωτοπόροι στους αγώνες οι μαθητές και οι σπουδαστές οι οποίοι, ανθίστανται, με κάθε μέσον, αν και ζουν καθημερινά με το φόβο της σύλληψης ή της απώλειας της ίδιας τους της ζωή από τους ελεύθερους σκοπευτές της αστυνομίας και του στρατού. Πρόκειται για μιά γενιά ανθρώπων που μεγάλωσαν σε μια χώρα όπου είχαν τη δυνατότητα να εκφραστούν χωρίς να φοβούνται γι΄αυτό και  είναι λιγότερο υπάκουοι ή ακόμα και προκλητικοί.

Είναι η γενιά η συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο, το λένε άλλωστε και οι ίδιοι, η γενιά που εμπνέεται και αντιγράφει τις  διαμαρτυρίες στην Ταϊλάνδη ή στο Χονγκ Κονγκ «για να τραβήξουμε την προσοχή των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης», όπως δηλώνει ο Τομ, ένας 21χρονος σπουδαστής στο RFI. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν τη φαντασία τους  – με τα πρωτότυπα κοστούμια τους και τις πολύχρωμες αφίσες, τις μεταμφιέσεις και τις καθιστικές διαμαρτυρίες σε καναπέδες, φουσκωτές πισίνες ή οργανώνοντας πικ-νικ στο πάρκο, κρατώντας πάντα πλακάτ με συνθήματα κατά του πραξικοπήματος και της δικτατορίας.«Το σήμα κατατεθέν του αγώνα με τα τρία δάχτυλα στον αέρα, προέρχεται από την ταινία Hunger Games. Ως μια νέα γενιά συνδεδεμένη με ολόκληρο τον κόσμο, αυτή η χειρονομία τριών δακτύλων είναι σύμβολο αντίστασης ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα.” – καταλήγει ο Τομ.

Στις δηλώσεις τους στα διεθνή ΜΜΕ δεν κρύβουν το φόβο τους, προτάσου, όμως,  το καθήκον τους. «Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε τα πάντα» –λένε. « Γιατί αν δεν διαδηλώσουμε στους δρόμους, αυτοί δεν θα αφήσουν ποτέ την εξουσία».

Τη Δευτέρα (21.2) εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στη γενική απεργία ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα που κατέλυσε την πρωθυπουργό της χώρας, Daw Aung San Suu Kyi, πριν από τρεις εβδομάδες, παρά την απειλητική προειδοποίηση από την κρατική τηλεόραση: «Οι διαδηλωτές υποκινούν τώρα ανθρώπους, ειδικά  τους ευαίσθητους συναισθηματικά εφήβους και νέους, προς μια πορεία αντιπαράθεσης όπου θα υποστούν απώλεια ζωής. “

Ο στρατός της Μιανμάρ έχει μακρά ιστορία θανατηφόρων καταστολών. Οι στρατηγοί προσπάθησαν να σταματήσουν τη διαδήλωση της Δευτέρας με οδοφράγματα, θωρακισμένα οχήματα και ελεύθερους σκοπευτές εν αναμονή στις στέγες. Δύο διαδηλωτές πυροβολήθηκαν θανάσιμα το σαββατοκύριακο.

«Θα θυσιάσω τη ζωή μου για τις μελλοντικές μας γενιές», δήλωσε ο Ko Bhone Nay Thit, ένας 19χρονος φοιτητής πανεπιστημίου στο Mandalay. Στην πόλη αυτή, ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου, ο Daw Htay Shwe, έγραψε τη διαθήκη του πριν συμμετάσχει στη συγκέντρωση: «Θα προστατεύσω τη δημοκρατία της χώρας μας με τη ζωή μου».

 

Με πληροφορίες από RFI και New York Times

Σχετικά θέματα:

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΜΙΑΝΜΑΡ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

 

Video