ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Με την απονομή του βραβείου  «Γιώργος Τζιώτζιος» οι Νύχτες Πρεμιέρας τίμησαν, χτες, τον Κώστα Γαβρά για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό. Η βράβευση έγινε στη διάρκεια της τελετής λήξης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου και προβλήθηκε σε πανελλήνια πρώτη, η ταινία του Γαβρά «Ενήλικοι στην Αίθουσα».

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Η τελετή λήξης ξεκίνησε με την απονομή των βραβείων του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας -Νύχτες Πρεμιέρας. Η διεθνής κριτική επιτροπή (Γουίτ Στίλμαν, Χάνα Πάτερσον, Μισέλ Βάλεϋ, Ουμπέρτο Μουρέιρα και Μπίργκιτ Κόλερ)απένειμε τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας στη «Νέα Λιθουανία» («Nova Lituania») του Καρόλις Καουπίνις για «την τονικά λαμπρή, ιστορικά ακριβή και απολύτως και πρωτοποριακή εξερεύνηση μιας από τις πιο ουτοπικές ιδέες του προηγούμενου αιώνα».

Το βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών δόθηκε στη Ζενεβιέβ Ντουλούντ – ντε Σελ για την ταινία της «Μια Αποικία» («Α colony»). Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, πρόκειται για «μια φρέσκια και διακριτική προσέγγιση που προσκαλεί το κοινό να βιώσει το ταξίδι μίας έφηβης καθώς πασχίζει να βρει την θέση της στον κόσμο».

Το βραβείο Σεναρίου δόθηκε στην Μπόρα Κιμ για την ταινία «Το Σπίτι του Μικρού Πτηνού» («House of Hummingbird»). Ένα «λεπταίσθητο και πολυσχιδές πορτραίτο μιας 14χρονης κοπέλας που νιώθει αποξενωμένη από την οικογένειά της και προσπαθεί να διαπραγματευτεί τη θέση της ως νεαρή γυναίκα στον ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο της Νοτίου Κορέας στις αρχές της δεκαετίας του ’90».

Ειδική Μνεία απένειμε η κριτική επιτροπή στον νεαρό κινηματογραφιστή Φίλιπ Γιούμανς για την ταινία «Φωτιά στη Λουιζιάνα» («Burning Cane») « που εξέπληξε με το εμφανές ταλέντο του, την δημιουργική χρήση των κινηματογραφικών μέσων και την αισθητική τόλμη του».

Το Βραβείο Κοινού Fischer όπως και το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου δόθηκαν στην ταινία «Οι Άθλιοι» («Les Miserables») του Λατζ Λι. Το βραβείο απονεμήθηκε για «τη σύγχρονη ρεαλιστική κινηματογράφηση, που αποφεύγει τον μελοδραματισμό, δηλώνοντας μια ουσιαστική θέση πάνω στη βία και στη βαρβαρότητα της κοινωνικής πραγματικότητας, στις γκετοποιημένες περιοχές των σύγχρονων μεγαλουπόλεων».

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Η κριτική επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ (Μάγκι Χερτ , Σονόρα Μπρόκα, Γκέρχαρντ Βίσνερ, Μπερναντέτ Τούζα Ρίτερ και Γεράσιμο Ρήγα) απένειμε τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στη «Γη του Μέλιτος» («Honeyland») των Λιουμπομίρ Στεφάνοφ, Ταμάρα Κοτέφσκα και Ειδική Μνεία στο ντοκιμαντέρ «Δέντρα στην Έρημο» («Talking About Trees») του Σουχαΐμπ Γκασμελμπάρι.