ΤΑ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΑΘΗΝΑ – Άρχισε η διάθεση στο κοινό της συλλογής με τα 14 συλλεκτικά νομίσματα που εκδόθηκαν από το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».Ήδη, κυκλοφόρησε το νόμισμα «προπομπός» εμπνευσμένο από το έργο του Θεόφιλου που απεικονίζει την «Αναγεννηθείσα Ελλάδα» (1911) το οποίο προέρχεται από λαϊκή λιθογραφία του 19ου αιώνα. Το σχέδιο είναι του Γιώργου Σταματόπουλου και διατίθεται σε συλλεκτική έκδοση, σχεδιασμένη από την Αρετή Μιχελιουδάκη. Ο «προπομπός» διατίθεται μέσω Εθνικής Τραπέζης και κοστίζει 25 ευρώ.

Η πρώτη σειρά με τίτλο «Τα πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους» αποτελείται από νομίσματα διμεταλλικά, από υλικό Cu Ni, κράμα χαλκού και νικελίου, με ενδιάμεσο δακτύλιο από πολυμερές υλικό μπλε χρώματος τα οποία απεικονίζουν τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους: τον Φοίνικα του 1828 και την πρώτη δραχμή του 1833.Κάθε νόμισμα αυτής της σειράς κοστίζει 40 ευρώ.

Η δεύτερη σειρά, με τίτλο «Οι επεκτάσεις του Ελληνικού Κράτους», αποτελείται από ασημένια νομίσματα που φέρουν ιστορικές μορφές, με τιμή 200 ευρώ έκαστο. Το πρώτο ελληνικό κράτος, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τα Επτάνησα, με τον Ιωάννη Καποδίστρια, τη Θεσσαλία και η Άρτα, με τον Ρήγα Φεραίο-Βελεστινλή, την Ήπειρο με τον Αθανάσιο Τσακάλωφ, τη Μακεδονία με τον Παύλο Μελά, την Κρήτη με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τη Θράκη με τον Γεώργιο Βιζυηνό, τα Δωδεκάνησα με την κυρά της Ρω.

Η τρίτη σειρά, με τίτλο «Οι εμβληματικές σημαίες της νεότερης Ελλάδας» είναι η πιο ακριβή. Τα νομίσματα είναι από χρυσό 22 καρατίων και συνδέονται με την εξέλιξη της ελληνικής σημαίας. Παρουσιάζουν τη σημαία της Φιλικής Εταιρείας, τη σημαία του 1821, τη σημαία του 1822, τη σύγχρονη ελληνική σημαία.

Το νομισματικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη χρυσή χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδος και με την τεχνογνωσία του Εθνικού Νομισματοκοπείου.

Video