ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΕΙΔΩΛΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ένα ντοκιμαντέρ για την Κέρο και«Το Μυστήριο των Σπασμένων Ειδωλίων», θα προβληθεί τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, στις 22:00, στο COSMOTE HISTORY HD. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της COSMOTE TV και του National Geographic η οποία επιχειρεί να αποκαλύψει ένα μυστήριο 4.500 ετών, μεταφέροντας τους θεατές, με τη βοήθεια υψηλής τεχνολογίας και μιας ομάδας επιστημόνων, στο κυκλαδίτικο νησί της Κέρου για να ανακαλύψουμε πώς ο συγκεκριμένος τόπος αποτέλεσε τη γενέτειρα ενός νέου τρόπου ζωής.

Βασισμένο στην αρχαιολογική έρευνα και τα ευρήματα του Cambridge Keros Project, το ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το Μυστήριο των Σπασμένων Ειδωλίων», με παρουσιαστή τον αρχαιολόγο Δρ. Κώστα Πασχαλίδη, αναφέρεται στην ανακάλυψη εκατοντάδων σπασμένων, μαρμάρινων ειδωλίων που αποτέλεσε αντικείμενο πολυετούς επιστημονικής μελέτης, αλλά και την αρχή ενός μεγάλου μυστηρίου. “Μόνο αργότερα, καταλάβαμε ότι ήταν οι Πρωτοκυκλαδικοί Κυκλαδίτες που είχαν σπάσει αυτά τα ειδώλια και τα αγγεία.” τονίζει ο αρχαιολόγος Κόλιν Ρένφριου που έχει διενεργήσει ανασκαφές και έχει προχωρήσει την αρχαιολογική έρευνα στις Κυκλάδες επί σειρά ετών.

Περιγράφοντας τις πρώτες του εντυπώσεις κατά την επίσκεψή του στην Κέρο το 1963 λέει στο ντοκυμαντέρ: «Αντικρύσαμε μια καταστροφή. Είχα την εντύπωση ότι οι αρχαιοκάπηλοι είχαν καταστρέψει το σημείο. Βρήκα πολλά σπασμένα αγγεία, πήλινα και μαρμάρινα και επίσης, πολλά σπασμένα ειδώλια. Φαινόταν σαν να είχε συμβεί μια μεγάλη καταστροφή. Μόνο αργότερα, καταλάβαμε ότι ήταν οι Πρωτοκυκλαδικοί Κυκλαδίτες που είχαν σπάσει αυτά τα ειδώλια και τα αγγεία. Μας ήταν ξεκάθαρο όταν προχωρήσαμε περαιτέρω την έρευνά μας, ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν αυτά τα αγαλματίδια στα διαφορετικά χωριά, την 3η χιλιετία π.Χ., συμμετείχαν στην πραγματικότητα σε τελετές θρυμματισμού/σπασίματος. Με την ολοκλήρωση των τελετών, μετέφεραν τα σπασμένα αγαλματίδια στην Κέρο, μαζί με σπασμένα ειδώλια, κεραμικά και μαρμάρινα αγγεία και τα «άφηναν» εκεί, ως ένα τελετουργικό κατάθεσης/προσφοράς».

Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, θα δούμε πώς το μικρό νησί Δασκαλιό, που στο παρελθόν συνδεόταν χερσαία με την Κέρο, εκτιμάται ότι αποτελεί έναν από τους πιο εξελιγμένους οικισμούς της πρώιμης Εποχής του Χαλκού. “Με την Κέρο, παρουσιάζεται μπροστά στα μάτια μας ένα από τα καλύτερα παραδείγματα, μέσω του οποίου, μπορούμε να αντιληφθούμε ποιες ήταν αυτές οι αλλαγές, πώς ακριβώς διευρύνονταν οι ορίζοντες των ανθρώπων, πώς δημιουργούσαν δίκτυα, τα οποία αναπτύσσονταν πέρα από τα γνωστά όρια. Αυτό είναι ίσως το πιο συναρπαστικό σημείο της μελέτης μας στην Κέρο»-λέει ο Δρ. Michael Boyd, αρχαιολόγος και συνδιευθυντής του Cambridge Keros Project αναφερόμενος στην αναγνώριση της ανασκαφής στην Κέρο ως μιας από τις 10 σημαντικότερες.

(…) Αυτό που ως προϊστορικός αρχαιολόγος δεν περίμενα να δω – συμπληρώνει ο αρχαιολόγος και παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ Δρ. Κώστας Πασχαλίδης  – είναι στην 3η χιλιετία ένα οικισμό να έχει χτιστεί με κεντρικό town planning από την αρχή, με επιλογή υλικού εντελώς διαφορετικού και εντελώς κοστοβόρου για εκείνη την εποχή, προκειμένου να δημιουργήσει την υπεραξία και την οπτική, την αισθητική και τη διαφορά για να ενσωματώσει καινοτόμο μεταλλουργική δραστηριότητα και απέναντι να βρίσκεται ένα ιερό χωρίς προηγούμενο. Όλο αυτό είναι το ξεκίνημα ενός μυστηρίου και δεν είναι η λύση του».

Στο αρχαιολογικό ταξίδι στην Κέρο συμμετέχουν o Καθηγητής Colin Renfrew, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους παγκοσμίως, συνδιευθυντής του Cambridge Keros Project και National Geographic Explorer, ο Δρ. Michael Boyd, αρχαιολόγος και συνδιευθυντής του Cambridge Keros Project, η Δρ. Εύη Μαργαρίτη, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Κύπρου και υποδιευθύντρια του Cambridge Keros Project και ο Δρ. Γεώργιος Αρτόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου. Σκηνοθέτης και σεναριογράφος του ντοκυμανταίρ, είναι ο αρχαιολόγος και σκηνοθέτης Νίκος Νταγιαντάς.

Το ντοκυμαντέρ θα είναι διαθέσιμο on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV Plus, μετά την προβολή του στο κανάλι COSMOTE HISTORY HD. Την εκτέλεση παραγωγής του «Κέρος: Το Μυστήριο των Σπασμένων Ειδωλίων» ανέλαβε η Green Olive Films.