ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ /100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart  5/10/21

Επιστημονική ημερίδα με τίτλο: «Σπίτια της Νίκαιας – 100 χρόνια μετά: Ερευνώντας την ανάγκη για την προστασία της Προσφυγικής Οικιστικής Ταυτότητας της Νίκαιας και τους πιθανούς Τρόπους Προσέγγισης»  οργανώνεται αύριο, Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. στον Πολυχώρο “Μάνος Λοΐζος” (Λεωφ. Θηβών 243, 18454 Νίκαια).

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη δημιουργία της πρώτης μορφής κατοίκησης των προσφύγων στη νέα τους πατρίδα, τη σημερινή Νίκαια, η ημερίδα έχει στόχο να αποτελέσει το έναυσμα δημόσιου διαλόγου μίας περαιτέρω διερεύνησης των λόγων και των τρόπων προσέγγισης του προσφυγικού κτηριακού αποθέματος στη Νίκαια, εξετάζοντας κατά το δυνατόν το σύνολο του.

Η ημερίδα χωρίζεται σε 3 θεματικές ενότητες:

Παρελθόν: Σύντομη ιστορική αναδρομή της οικιστικής εγκατάστασης των προσφύγων στην περιοχή. Ποια είναι η προσφυγική οικιστική ταυτότητα της Νίκαιας και πως αυτή έχει διαμορφωθεί κοινωνικά μέσα στο χρόνο;

Παρόν: Ανάλυση της σημερινής κατάστασης του προσφυγικού οικιστικού τοπίου, των τυπολογιών, των μετασχηματισμών τους και της κατοίκησης τους. Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις και ποιες οι ευκαιρίες που υπάρχουν για διατήρηση και ανάπλασής τους; Τί μπορούμε να μάθουμε από άλλα παραδείγματα περιπτώσεων προσέγγισης προσφυγικών οικισμών στην Αττική;

Μέλλον: Στη βάση των δυο προηγούμενων θεματικών, η τρίτη ενότητα έχει ως σκοπό να προσδιορίσει τις πιθανές πολεοδομικές μεθοδολογίες και προσεγγίσεις του προσφυγικού οικισμού της Νίκαιας, λαμβάνοντας υπόψη θέματα ιδιοκτησίας, υφιστάμενης χρήσης, απαλλοτριώσεων, χαρακτηρισμού και προγραμμάτων χρηματοδότησης, βασισμένη στο θεσμικό ρόλο των τριών πολιτειακών βαθμίδων (Πόλη, Περιφέρεια, Κράτος).

Την ημερίδα συντονίζει ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Ιστορικός, Οικονομολόγος και εισηγητές είναι οι : Renée Hirschon, Καθηγήτρια Brook Oxf., Δρ. Ανθρωπολογίας Παν. Οξφόρδης, Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής ΕΜΠ, Δρ. Αρχιτέκτων (ΕΜΠ), Σταύρος Σταυρίδης, Καθηγητής ΕΜΠ, Δρ. Αρχιτέκτων (ΑΠΘ) Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Ιωακειμίδης, Δημαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη.

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η Ένωση Δαρδανελλιωτών “Άγιος Θεόδωρος”, σε συνεργασία με την Ελληνοαρμενική Φιλολογική – Αθλητική Ένωση “Αραράτ”, την Ένωση Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού και την Πρωτοβουλία Πολιτών “Στην Οδό(ς) 8”.

Για την είσοδο στο χώρο απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου rapid test.

 

Πολυχώρος “Μάνος Λοΐζος”,(Θηβών 243, Νίκαια) / Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021 / Ώρα έναρξης: 6.00 μ.μ.