ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΚΟΥΣΑΜΑ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΗΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Έντεκα έργα που έδωσε στις αρχές της καριέρας της η Γιαγιόι Κουσάμα στον γιατρό της, σε αντάλλαγμα για ιατρικές υπηρεσίες και περίθαλψη, θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Bonhams στη Νέα Υόρκη αυτή την άνοιξη.

Η συλλογή έργων, μερικά από τα οποία δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας, ανήκε στον ιάπωνα χειρουργό Teruo Hirose, έναν παλιό φίλο της καλλιτέχνιδας ο οποίος πέθανε το 2019, σε ηλικία 93 ετών. Η συλλογή από τρεις πίνακες και οκτώ έργα σε χαρτί, αναμένεται να αποφέρει 8,8 εκατομμύρια έως 14 εκατομμύρια δολάρια.

Το πιο αξιοσημείωτο έργο είναι το “Ποτάμι”, ένα ζευγάρι κόκκινα έργα ζωγραφικής του 1960, με το χαρακτηριστικό μοτίβο των σημείων «Infinity Net» της Kusama και με τίτλο, αντίστοιχα, τον ποταμό Μισισιπή και τον ποταμό Χάντσον. Τα δύο έργα υπολογίζονται σε 3 εκατομμύρια έως 5 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.

Όταν η καλλιτέχνης μετανάστευσε από την Ιαπωνία στις ΗΠΑ το 1957, έφερε μαζί της περίπου 2.000 έργα σε χαρτί, συμπεριλαμβανομένων επτά από τα οκτώ κομμάτια που περιλαμβάνονται στη δημοπρασία του Μαΐου. Σύμφωνα με τον Bonhams, ο Hirose έφτασε στην Αμερική περίπου την ίδια εποχή, έμενε στο Μπρονξ και εργαζόταν ως γιατρός και χειρουργός – ένας από τους λίγους επαγγελματίες υγείας στη Νέα Υόρκη που μπορούσαν να μιλήσουν ιαπωνικά εκείνη την εποχή.