ΣΥΖΥΓΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥ Η ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΜΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

NEA YOΡΚΗ – Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε στις 27  Απριλίου, το διορισμό της Marie-Josée Kravis ως νέου προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Η Kravis θα αντικαταστήσει τον Leon Black, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα μετά τις συνεχείς αντιδράσεις σχετικά με τους οικονομικούς του δεσμούς με τον Τζέφρυ Έπσταϊν που είχε καταδικαστεί για θέματα πορνείας και διαπλοκής.

Η Kravis, φιλάνθρωπος και συλλέκτης τέχνης, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΜΟΜΑ από το 1994. Είναι παντρεμένη με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Henry Kravis, συνιδρυτή της παγκόσμιας εταιρείας επενδύσεων Kohlberg Kravis Roberts & Co. Οι φιλανθρωπικές συνεισφορές του ζευγαριού περιλαμβάνουν 100 εκατομμύρια δολάρια τόσο στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ για τη χρηματοδότηση του κτηρίου έρευνας Marie-Josée και Henry R. Kravis όσο και στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering για τη δημιουργία του Κέντρου Μοριακής Ογκολογίας.

Όμως η γενναιοδωρία του Kravis έχει επεκταθεί και σε λιγότερο ευγενείς χώρους. Το 2017, ο Henry Kravis δώρισε ένα εκατομμύριο δολάρια υπέρ του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τράμπ κι έδωσε περισσότερα από 300.000 δολάρια  στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών κατά τη διάρκεια του κύκλου των προεδρικών εκλογών του 2016.

Τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση του ΜΟΜΑ πάνω από 50 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Columbus σε εκδήλωση που οργάνωσε η ομάδα “Strike MoMA”, με επικεφαλής μια σειρά από ομάδες συνηγορίας για να διαμαρτυρηθούν για ιδιωτική φιλανθρωπία στο μουσείο και να απαιτήσουν έναν πιο δίκαιο θεσμό. Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, μέλη ενός συνασπισμού που ονομάζεται International Imagination of Anti-National Anti-Imperialist Feelings (IIAAF) διοργανώνουν συνομιλίες και δράσεις σε μια πλατεία απέναντι από το μουσείο με θέμα ένα «μέλλον μετά το MoMA». Συγκεκριμένα, οι ομάδες στοχεύουν την εξάρτηση του μουσείου από αμφιλεγόμενους δισεκατομμυριούχους δωρητές όπως ο Λεον Μπλακ, των οποίων οι οικονομικοί δεσμοί με τον πρώην κατάδικο Τζέφρι Έπσταϊν οδήγησαν στην παραίτησή του από την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου.