ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ UNESCO ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΜΥΡΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Για το θέμα της αποκατάστασης της Παλμύρας και τη συστράτευση της διεθνούς κοινότητας έγινε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι, στις 18 Δεκεμβρίου 2019, με τη συμμετοχή 34 εμπειρογνωμόνων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Πολωνία, τη Σρι Λάνκα, τη Συρία, την Ελβετία, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από το Διεθνές Συμβούλιο για Μνημεία και Τοποθεσίες (ICOMOS), το Διεθνές Κέντρο Μελέτης τη Διατήρηση και Αποκατάσταση Πολιτιστικών Ιδιοκτησιών (ICCROM), το Αραβικό Περιφερειακό Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το υποκατάστημα της Βηρυτού της UNESCO και τα Κέντρα Παγκόσμιας Κληρονομιάς για τον πολιτισμό και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η Ρωσία εκπροσωπήθηκε από τον Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, Γενικό Διευθυντή του Κρατικού Ερμιτάζ, τη Ναταλία Σολοβέβα, Αναπληρωτή Διευθυντή του Ινστιτούτου Ιστορίας της Πολιτιστικής Πολιτικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IHMC RAS) και τον αρχιτέκτονα Maxim Atayants.

Ο Μιχαήλ Πιοτρόφσκι ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη συνάντηση σχετικά με τις συμφωνίες συνεργασίας που υπέγραψαν το κρατικό Ερμιτάζ και η IHMC RAS ​​με το υπουργείο Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συριακής Κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στη Δαμασκό, τον περασμένο Νοέμβριο. Μίλησε επίσης για τα μέτρα που έλαβαν οι ειδικοί του Ερμιτάζ για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Παλμύρας με πρώτο την έναρξη έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση ενός γλυπτού από τη συλλογή του μουσείου στην Παλμύρα. Στην έκθεσή του, ο Διευθυντής της Ερμιτάζ έθεσε την ανακατασκευή του μουσείου ως προτεραιότητα και συμβολικό μέτρο που θα έπρεπε πρώτα να αναλάβει η διεθνής κοινότητα. Ο Μιχαήλ Πιοτρόφσκι κάλεσε τους εμπειρογνώμονες να υιοθετήσουν μια προσεκτική προσέγγιση σε ζητήματα αποκατάστασης των αντικειμένων που έχουν καταστραφεί, υποδεικνύοντας την αναγκαιότητα μιας λεπτομερούς αξιολόγησης όλων των δομών και των στοιχείων τους ξεχωριστά. “Αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να παραμείνουμε πίσω από την αναντίρρωτη αποκατάσταση οποιωνδήποτε αντικειμένων στην επικράτεια της Παλμύρας και η περαιτέρω συζήτηση των μέτρων αποκατάστασης θα πρέπει να εξεταστεί με ολοκληρωμένο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή πρότυπα”, ανέφερε.

Ο αρχιτέκτων Maxim Atayants παρουσίασε τα αποτελέσματα ενός λεπτομερούς τρισδιάστατου ψηφιακού μοντέλου ανακατασκευής του Ναού του Bel που καταστράφηκε από τους μαχητές του ISIS το 2015.(*) “Το μοντέλο του βασικού ναού της Παλμύρας που έχουμε παράγει είναι σημαντικά ανώτερο από όλα τα παρόμοια έργα που είναι γνωστά σήμερα από την άποψη της επιστημονικής προσέγγισης στα ζητήματα της ανασυγκρότησης, της λεπτομέρειες και της ποιότητας της εκτέλεσης », είπε. Ο αρχιτέκτονας μίλησε επίσης για την εξέταση των κατεστραμμένων στοιχείων του ναού που είχε πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της δεύτερης εποχής του έργου της Ειδικής Πολυεπιστημονικής Αποστολής.

Οι Ρώσοι ειδικοί μίλησαν, επίσης, για τα σχέδια να παρουσιάσουν ως δώρο στο Μουσείο Παλμύρας τα τρισδιάστατα μοντέλα που δημιούργησαν από το Ναό του Bel και απ΄ολόκληρη την επικράτεια του αρχαιολογικού χώρου,  ενημέρωσαν τους ακροατές τους για το περιεχόμενο των συμφωνιών με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Συρίας και για την έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση του γλυπτού Palmyran.

Τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας κάλεσαν τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν την ανταλλαγή πληροφοριών ως προς τα αποτελέσματα της εργασίας και να θέσουν τις προσπάθειες όλων των ειδικών υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ, εκφράζοντας την ετοιμότητα από την πλευρά τους να παράσχουν στην παγκόσμια πολιτιστική κοινότητα  όλα τα υλικά που έχουν με στόχο τη διατήρηση της μοναδικής κληρονομιάς της αρχαίας Παλμύρας.

περισσότερα: https://www.anyteart.com/rosoi-kai-syrioi-apokathistoyn-tin-palmyra/

( * ) Η κατασκευή του Ναού του Μπελ, ο οποίος συνδυάζει την αρχιτεκτονική της Μέσης Ανατολής και της Ελληνιστικής Περιόδου, είχε ολοκληρωθεί το 32 μ.Χ. και ήταν ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους στην περιοχή. Βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από τη σειρά με τους κίονες στον κεντρικό αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας. Η αρχαία πόλη της Παλμύρας υπήρξε σημαντικός σταθμός στη σύνδεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την Περσία, την Ινδία και την Κίνα.

 

Πηγή: Ermitaz Myseum (News)