ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΡΟΥΧΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – «Γρήγορη μόδα: Οι σκοτεινές πλευρές της μόδας» που σχεδίασε το Μουσείο Χειροτεχνίας του Αμβούργου και παρουσιάζεται στο Μουσείο Ευρωπαϊκών Πολιτισμών στο Βερολίνο, εξετάζει, με κριτικό πνεύμα, τις συνέπειες της υπερκατανάλωσης  των ενδυμάτων στο περιβάλλον, ενθαρρύνει τους επισκέπτες να επανεξετάσουν τη συμπεριφορά τους ως καταναλωτές και να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεών της. Παράλληλα, προτείνει καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στο Βερολίνο – κομβικό σημείο της διεθνούς μόδας – για το πώς η μόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με βιώσιμο τρόπο ενώ θα παραμένει διασκεδαστική.

Η παγκόσμια βιομηχανία της ταχείας μόδας Τα μεγαλύτερα “αμαρτήματα μόδας” διαπράττονται πριν ακόμη φτάσουν τα ρούχα στα καταστήματα. Η παραγωγή ενός βαμβακερού μπλουζάκι καταναλώνει 2700 λίτρα νερού και προκαλεί τοξικούς ρύπους στους ποταμούς λόγω της χρήσης χημικών διεργασιών που απαιτούνται. Οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές υποφέρουν από τη μόνιμη ρύπανση του περιβάλλοντος και των μολυσμένων υπογείων υδάτων. Στις χώρες αυτές, οι γυναίκες εργάζονται στις βιομηχανίας παραγωγής ενδυμάτων σε δεινές συνθήκες εργασίας και με ευτελείς αμοιβές για να μπορέσει να φτάσει ένα T-shirt να κοστίζει λιγότερο από ένα καπουτσίνο… Το τμήμα της έκθεσης που εξετάζει τη γρήγορη μόδα εξηγεί πώς λειτουργεί η παγκόσμια βιομηχανία ταχείας μόδας και πώς είναι διασυνδεδεμένοι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές.

Δίκαιη και βιώσιμη: αργή μόδα Το δημόσιο συμφέρον για τον ανθρωπο και το πριβάλον αποτελεί η λελογισμένη παραγωγή και κατανάλωση της μόδας. Τμήμα της έκθεσης αναφέρεται στην αργή μόδα σε αντιπαράθεση με την ταχεία και τις συνέπειες που προκαλεί στο περιβάλλον. Η Neonyt, η μεγαλύτερη έκθεση αργής μόδας στον κόσμο, οργανωνεται κάθε χρόνο, στο Βερολίνο. Εκεί οι σχεδιαστές και τα δημιουργικά μυαλά καθορίζουν τις τάσεις και αναπτύσσουν καινοτόμες προσεγγίσεις και υλικά στην προσπάθεια να επιβραδυνθούν οι διαδικασίες παραγωγής και χρήσης. Το Mουσείο Eυρωπαϊκών Πολιτισμών παρουσιάζει τους πρωτοπόρους της δίκαιης και βιώσιμης μόδας, οι οποίοι εξηγούν τί θεωρούν ότι είναι δίκαιο και βιώσιμο – από τη φιλική προς το περιβάλλον ανακύκλωση και συνθήκες παραγωγής μέχρι τα ενδύματα, κατασκευασμένα από πιστοποιημένα υφάσματα και τα σημεία ανταλλαγής ενδυμάτων.

Ετικέτες