ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΔΥΟ-ΤΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΓΙ’ ΑΥΤΗΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη, 17/4/22

Πού βρήκε την αρχαιολογική συλλογή η οικογένεια Μητσοτάκη;

Eκεί που τη βρήκαν οι Γουλανδρή (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης), η Σταθάτου (Συλλογή Σταθάτου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) για ν’ αναφέρουμε ενδεικτικά τις μεγάλες αρχαιολογικές μυθικής αξίας και σημασίας συλλογές για την ιστορία του πολιτισμού μας.

Το ανωτέρω ερώτημα -τίτλο «πού τη βρήκε...» μαζί με άλλους τίτλους του τύπου “Έχει η οικογένεια Μητσοτάκη συλλογή με αρχαία τεχνουργήματα; Κι όμως, απ’ ότι φαίνεται όχι απλά έχει, αλλά θα την παρουσιάσει και το νέο αρχαιολογικό μουσείο στα Χανιά!» που έχουν κατακλύσει ορισμένα ΜΜΕ, με αφορμή το άνοιγμα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, στο οποίο προ ετών είχε δωρηθεί και τώρα εκτίθεται, δείχνει ή την άγνοια του συντάκτη στο θέμα ή τη σκόπιμη απόκρυψη στοιχείων της ανωτέρω αρχαιολογικής συλλογής απλά επειδή συμβαίνει να ανήκε σε πολιτική οικογένεια της Ελλάδας. Και λέμε «ανήκε» διότι η συλλογή αυτή ήταν γνωστή στον επιστημονικό κόσμο από το 1978 και από το 1992 στο ευρύτερο κοινό όταν ένα τμήμα της, με τον τίτλο «Μινωϊκός και Ελληνικός Πολιτισμός – από τη Συλλογή Μητσοτάκη» παρουσιάστηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνοδευόμενη από κατάλογο μεγάλου σχήματος σε δύο διαφορετικές εκδόσεις –ελληνικά και αγγλικά.

Όπως σε όλες τις ιδιωτικές συλλογές, έτσι και στην έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δεν υπήρξαν για κανένα αντικείμενο αξιόπιστες πληροφορίες ως προς την ακριβή θέση και τις συνθήκες εύρεσης. Σημαντικό βοήθημα για την επιστημονική έρευνα αποτέλεσε μόνο η κρητική προέλευση των περισσότερων αντικειμένων της συλλογής, ως η μόνη αξιόπιστη πληροφορία. Τα αντικείμενα παρουσιάστηκαν κατά ειδολογικές κατηγορίες με χρονολογική σειρά. Η χρονολόγηση, η χρήση, ο προορισμός και η εργαστηριακή απόδοση στηρίχθηκαν κατ΄ανάγκην, λόγω  της έλλειψης αρχαιολογικών στοιχείων, όπως οι ανασκαφικές πληροφορίες, σε κριτήρια «εσωτερικά» που προκύπτουν από παραλληλισμούς τυπολογικούς, συγκρίσεις τεχνοτροπικές και αντιβολή με ασφαλέστερα χρονολογημένα αντικείμενα προερχόνται από συστηματικές ανασκαφές.

« Από το 1978, με την έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας αρχίσαμε σιγά-σιγά με αγάπη και κόπους να συλλέγουμε όσα αντικείμενα επέτρεπαν οι δυνατότητές μας» αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης και επισημαίνει την επιστημονική συμβολή της νεαρής τότε αρχαιολόγου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, Δρ Μεταξίας Τσιποπούλου η οποία από το 1978 ανέλαβε την καταγραφή της συλλογής και προχώρησε σε δημοσιεύσεις ορισμένων αντικειμένων σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. «Γνωρίζαμε βέβαια –τονίζει – ότι εμείς, ως συλλέκτες, έχουμε μόνο την φροντίδα για τη συντήρηση και τη φύλαξή τους και ότι κανένα αρχαίο αντικείμενο δεν αποτελεί ιδιοκτησία μας, αφού οι Έλληνες συλλέκτες αρχαιοτήτων διασώζουν από τον εκπατρισμό πολύτιμα έργα, ουδέποτε όμως αποκτούν την κυριότητα της συλλογής τους, η οποία ουσιαστικά ανήκει στο Έθνος

Έτσι, το 2000, η Συλλογή Μητσοτάκη δωρήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Τα εκθέματά της αποτελούν το 1/3 της γενικότερης Συλλογής του μουσείου και τα περισσότερα έχουν κρητική προέλευση. Η παρουσίαση ακολουθεί χρονολογική σειρά (τέλη 4ης χιλιετίας π.Χ.-3ος αι. μ.Χ.) με τις εξής κατηγορίες: μινωική κεραμική, πηλοπλαστική, λιθοτεχνία, κοσμήματα, σφραγιδογλυφία, μεταλλοτεχνία, και varia (ποικίλα αντικείμενα από διάφορες περιοχές). Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα, ξεχωρίζουν: ομάδα μινωικών σφραγίδων με το μοναδικό σφραγιδόλιθο που εικονίζει μινώταυρο (1350 π.Χ.), μινωική χάλκινη ομφαλωτή φιάλη του 16ου αι. π.Χ. με επιγραφή στη Γραμμική Α γραφή, μινωικό χάλκινο εγχειρίδιο με περίτεχνη χρυσή λαβή των αρχών της 2ης χιλιετίας π.Χ., πρωτομινωικό πήλινο πτηνόμορφο αγγείο της 3ης χιλιετίας π.Χ., πρωτογεωμετρικός πήλινος πτηνόμορφος ασκός του 10ου αι. π.Χ., πήλινα σανιδόμορφα βοιωτικά ειδώλια του 7ου αι. π.Χ., χρυσό διάδημα με κεφαλή Μέδουσας του 1ου-2ου αι. μ.Χ. και οι δύο υπερμεγέθεις κρητικοί ανάγλυφοι πίθοι «δαιδαλικής» τέχνης (7ος αι. π.Χ.).

 

Είσοδος : Ολόκληρο 6€, Μειωμένο 3€ / Ισχύει για Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων, Αρχαιολογικό Μουσείο Κισσάμου, Αρχαιολογικό Χώρο Απτέρας

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη εώς Παρασκευή: 09:00 – 14:30

Σάββατο και Κυριακή: 10:00 – 15:00

*M πληροφορίες από την έκδοση καταλόγου “Μινωικός και Ελληνικός Πολιτισμός” έκδοση 1992

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ

ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ