ΣΥΛΛΟΓΗ MATTIOLI: ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΦΟΥΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 17/10/21

Το 2022 η περίφημη συλλογή Mattioli θα έρθει στο Museo del Novecento (Μουσείο του 20ού αιώνα) του Μιλάνου. Η συλλογή του ιταλού επιχειρηματία Gianni Mattioli (1903-1997) που δημιουργήθηκε στο διάστημα 1910-1921, θεωρείται σήμερα η πιο σημαντική στον κόσμο έργων του φουτουρισμού και της ιταλικής πρωτοπορίας των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Περιλαμβάνει 26 έργα διάσημων καλλιτεχνών της περιόδου, όπως οι Boccioni, Balla, Carrà, Morandi και Modigliani, και έχει κηρυχθεί αδιαίρετη και αναντικατάστατη από το ιταλικό κράτος, από το 1973. Μεγάλης ασφαλιστικής αξίας, ίσης περίπου 143 εκατομμυρίων ευρώ, η συλλογή δόθηκε στο μουσείο του Μιλάνου με δωρεάν δάνειο για πέντε ανανεώσιμα έτη .

Η παραχώριση  είναι πολύ σημαντική γιατί, εκτός από τη μεγάλη αξία των έργων, θα εμπλουτιστεί και θα ολοκληρωθεί μια, ήδη, πολύ σημαντική και πολύτιμη συλλογή. Για παράδειγμα, η “Μπλε Μπαλλαρίνα” του Gino Severini θα προστεθεί στη “Λευκή Μπαλαρίνα” που υπάρχει, ήδη, στη συλλογή. «Το Μουσείο του 20ού αιώνα καθίσταται έτσι το πιο σημαντικό στον κόσμο για τον φουτουρισμό», δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, η Άννα -Μαρία Μοντάλντο, διευθύντρια του Τομέα Σύγχρονης Τέχνης του Δήμου με αφορμή το δωρεάν δάνειο.

Η συλλογή Mattioli είχε εκτεθεί από το 1997 έως το 2015 στη συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία. Το 2017 ανακοινώθηκε ότι θα πήγαινε στο Palazzo Citterio για δύο χρόνια, αλλά το τελευταίο δεν έχει ανοίξει ακόμα. Τα έργα της συλλογής παρουσιάστηκαν αυτή τη χρονιά στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο  της έκθεσης “Ιταλικός Φουτουρισμός στη συλλογή Mattioli. Ρωσικός κυβοφουτουρισμός” με έργα του Ρωσικού Μουσείου και από ιδιωτικές συλλογές της Μόσχας.

Στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας θα φτάσουν την επόμενη άνοιξη και “η προοπτική είναι να  παρουσιαστεί η συλλογή Mattioli τον Οκτώβριο του 2022”, λέει η Moντάλντο.