ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΠΟΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα, τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων, οργανώνει αύριο στις 12.00 το μεσημέρι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ)μαζί με τα σωματεία του κλάδου κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Ν. Γιατρομανωλάκη όπου “διάλογος κατέληξε άκαρπος”όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία. Εντωμεταξύ, αύριο, ώρα 13.00 το μεσημέρι, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη θα παρουσιάσει “τις εξειδικευμένες δράσεις που αποφασίστηκαν για τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη του κλάδου του Πολιτισμού, οι οποίες συζητήθηκαν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ενημέρωση θα προβληθεί ζωντανά από την ΕΡΤ1 και σε live streaming από το YouTube και τα social media της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ΥΠΠΟΑ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θυμίζουν ότι έθεσαν στον γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ τα χρόνια προβλήματα του κλάδου, που επιδεινώθηκαν με την υγειονομική κρίση με αποτέλεσμα «σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε τραγική θέση, αφού ο εργασιακός «χώρος τους βρίσκεται μετέωρος μετά από δύο μήνες αναγκαστικής ανεργίας και απ’ ό,τι φαίνεται αυτό θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόμα».

Υπενθύμισαν στον κ. Γιατρομανωλάκη ότι η συντριπτική πλειονότητα στο «Θέαμα-Ακρόαμα» δεν έχει συμπεριληφθεί στο μέτρο στήριξης ειδικού σκοπού των 800 € -μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικοί ζωντανού θεάματος και ακροάματος μαζί με μια σειρά επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον χώρο. Ζήτησαν από τον γ.γ. να συμπεριληφθούν άμεσα όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο μέτρο στήριξης ειδικού σκοπού των 800 €, να ισχύσει καθολική εφαρμογή του επιδόματος για όλη τη διάρκεια της κρίσης και προς όλους τους εργαζομένους τα δύο τελευταία χρόνια, να λυθούν με νομοθετική παρέμβαση τα κωλύματα στις περιπτώσεις εργαζομένων που έχουν προκύψει, όπως ζητήματα ερμηνείας για τους ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής, τους μονωδούς της Λυρικής Σκηνής, τους συμβασιούχους στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και όσους εργάζονται ως ωρομίσθιοι κ.ο.κ.

Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΥΠΠΟ Νικόλας Γιατρομανωλάκης «δεν θέλησε να δεσμευτεί για τίποτε και ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει ζητήσει από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να εξετάσουν την ένταξη στα μέτρα στήριξης περισσότερων επαγγελματικών κατηγοριών και περιπτώσεων εργαζομένων. Είπε επίσης ότι αναζητείται λύση για ορισμένες υποκατηγορίες εργαζομένων (όπως οι συμβασιούχοι του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ή του Μεγάρου Μουσικής) καθώς και λύση για όσες παραγωγές σχεδιάζονταν για μετά το Πάσχα και ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της περιόδου παροχής του επιδόματος ανεργίας».

Ο γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού σημείωσε επίσης ότι αναμένεται η απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής σχετικά με τις προϋποθέσεις και την ημερομηνία που θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2020 ορισμένες παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις. Η Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει σήμερα τα πορίσματά της στο υπουργείο Πολιτισμού.

Με πληροφορίες από efsyn