ΣΤΟΝ SIR DAVID ADJAYE TO BΡΕΤΑΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ (RIBA)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Για πρώτη φορά μετά από 173 χρόνια, το χρυσό μετάλλιο του βραβείου που απονέμει κάθε χρόνο το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA), δίνεται για το 2021 σε μαύρο αρχιτέκτονα, τον  Sir David Adjaye.

Γεννημένος στο Νταρ Ες Σαλάμ της Τανζανίας, ο 54χρονος  David Adjaye έχει αποσπάσει επαίνους και τη διεθνή προσοχή, για τα μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια έργα του σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει διδάξει σε σχολές αρχιτεκτονικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων του Χάρβαρντ, του Μίσιγκαν, της Πενσυλβανίας και του Πρίνστον. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι το Εθνικό Μουσείο Τεχνών και Πολιτισμού Αφρικανικής Αμερικής του Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον, το Ίδρυμα Aishti, στη Βηρυτό του Λιβάνου, το Ruby City, ένα κέντρο τέχνης στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, το Sugar Hill στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Ο Sir David Adjaye έχει επίσης κερδίσει τα διεθνή βραβεία RIBA για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ντένβερ (2008) και τη βιβλιοθήκη Francis Gregory, Ουάσιγκτον.

Η ανακοίνωση για την απονομή του βραβείου έρχεται τη στιγμή που το RIBAN επανεξετάζει το ρόλο του  στο αποικιακό παρελθόν της Βρετανίας και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη έλλειψη μαύρων εκπροσώπων στην αρχιτεκτονική. Ο αριθμός των μαύρων μαθητών που γίνονται δεκτοί στις σχολές Αρχιτεκτονικής του Ηνωμένου Βασιλείου είναι περιορισμένος -μόνο το 5,2% των μαθητών – ενώ ο αριθμός των μαύρων εγγεγραμμένων αρχιτεκτόνων έχει μειωθεί στο μόλις 1% του συνόλου.

Ο David Adjaye έχει αφιερώσει τη ζωή του στην «πρόοδο της αρχιτεκτονικής» υποστηρίζει ότι η αρχιτεκτονική μέσω της δύναμής της μπορεί να εξουδετερώσει επικίνδυνες ψευδείς αφηγήσεις γύρω από την υπεροχή των λευκών και την κλιματική αλλαγή.

Αυτή τη στιγμή εργάζεται για ένα μνημείο στο Μπρίξτον, στη μνήμη της Cherry Groce μιας μαύρης γυναίκας που πυροβολήθηκε στο σπίτι της από την αστυνομία σε μια αποτυχημένη επιδρομή το 1985.