ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ DOUGLAS STUART ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ BOOKER 2020

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

NEA YOΡΚΗ – Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας Douglas Stuart είναι ο κάτοχος του λογοτεχνικού βραβείου Booker 2020 με το πρώτο του μυθιστόρημα «Shuggie Bain».Το βιβλίο βασίζεται στις εμπειρίες του από τα παιδικά του χρόνια στη Σκωτία στη διάρκεια του 1980, μία περίοδο φτώχειας και δυσκολίας λόγω της πολιτικής της Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο συγγραφέας  αναφέρεται στην προσπάθειά του κα να αποδτά την εφηβεία του να δεχθεί τη σεξουαλική του ταυτότητα και στη μάχη της μητέρας του με τον εθισμό στο αλκοόλ που την οδήγησε στον θάνατο, όταν εκείνος ήταν 16 ετών.

Ο Stuart, ο οποίος σήμερα είναι 44 ετών, περιγράφει τον εαυτό του ως ένα παιδί της εργατικής τάξης, που ακολούθησε μία διαφορετική καριέρα και ανακάλυψε την συγγραφή καθυστερημένα στη ζωή του. Είναι ο δεύτερος Σκωτσέζος συγγραφέας που κερδίζει το βραβείο των £50,000, μετά τον James Kelman, που τιμήθηκε με το ίδιο βραβείο το 1994, με το μυθιστόρημα How Late It Was, How Late.

Το βιβλίο είναι για τη φετινή χρονιά το αγαπημένο των κριτικών, όπως φαίνεται και από τις πολλές του υποψηφιότητες για βραβεία και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, και εξαιρετικά δημοφιλές στους αναγνώστες. Μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες και στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το 2021 σε μετάφραση της Σταυρούλας Αργυροπούλου.