ΣΤΟΝ ΕΡΒΕ ΛΕ ΤΕΛΙΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΚΟΝΚΟΥΡ ΓΙΑ ΤΗΝ “L’ ANOMALIE)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΠΑΡΙΣΙ – Στο Γάλλο συγγραφέα Ερβέ Λε Τελιέ, για το μυθιστόρημά του «L’ Anomalie»(Ανωμαλία) (εκδ. Gallimard), απονεμήθηκε το γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ του 2020.

Η “Ανωμαλία” είναι ένα γεγονός που συμβαίνει λίγο πιο μπροστά στον χρόνο, τον Μάρτιο 2021 κατά τη διάρκεια μιας πτήσης Παρίσι – Νέα Υόρκη και  που ενώνει όλα τα πρόσωπα του μυθιστορήματους- επιβάτες της πτήσης στη διάρκεια της οποίας αναπτύσσονται αλλόκοτες συνέπειες μέσα σ΄ενα περιβάλλον νουάρ και επιστημονικής φαντασίας.

Ο Λε Τελιέ γεννήθηκε το 1957 και ζει στο Παρίσι.  Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος και στράφηκε στη λογοτεχνία. Είναι μέλος του κινήματος OuLiPo (Εργαστήριο Δυνητικής Λογοτεχνίας)-μια ομάδα που συγκεντρώνει μαθηματικούς και συγγραφείς και ιδρύθηκε το 1960 από τον Raymond Queneau και τον Francois Le Lyonnais. Έχει γράψει μυθιστορήματα («Ο κλέφτης της νοσταλγίας», «Ινουκσούκ»), διηγήματα («Οι σονάτες των μπαρ», «Μερικοί σωματοφύλακες»), καθώς επίσης και πολύ σύντομα κείμενα, μεταξύ αφορισμού και άσκησης ύφους («Όλα τα μανιτάρια τρώγονται», «99+1 απόψεις για την Τζοκόντα»). Δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή, «Zindien», αφιερωμένη στον μοναχογιό του Μελβίλ. Συγγράφει λιμπρέτα για όπερες. Στο βιογράφικό του αναφέρει ότι του αρέσουν οι μελαχρινές γυναίκες, τα μακαρόνια al dente και το κόκκινο κρασί, όχι κατ’ ανάγκην με αυτή τη σειρά.

Το «L’ Anomalie» θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Opera, σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη.