ΣΤΟ “TOWN HOUSE” ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ RIBA STIRLING 2021

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 15/10/21

Ένα προοδευτικά νέο μοντέλο σχεδιασμού κτιρίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το δυναμικό φοιτητικό «Town House» του  πανεπιστημίου Kingston στο νοτιοδυτικό Λονδίνο απέσπασε το βρετανικό βραβείο Riba Stirling 2021.

Το κτίριο αποτυπώνει με επιδεξιότητα το πνεύμα της μάθησης και την αξία της συνοχής της κοινότητας. Oι δημιουργοί του, οι Grafton Architects έχουν σχεδιάσει έναν σκόπιμα δημοκρατικό και ανοιχτό χώρο, όπως υποδηλώνει το όνομά του: Πόλη – που αναφέρεται στην αστική διάσταση του κτιρίου και House – που αντανακλά την αίσθηση του σπιτιού και του ανήκειν. Πολλοί από τους μαθητές στο Kingston είναι οι πρώτοι στην οικογένειά τους που φοιτούν στο πανεπιστήμιο και αυτό το κτίριο στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στους ίδιους, στους εκπαιδευτικούς και στην τοπική κοινότητα, ότι δηλαδή αυτό είναι ένα μέρος όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και εκτιμώνται.

Εξίσου ανοιχτό και ευρύχωρο το κτίριο στο εσωτερικό, οι χρήστες και οι επισκέπτες  εισέρχονται από το δημόσιο φόρουμ, που οδηγεί στο αμφιθέατρο. Ο υποδειγματικός ακουστικός σχεδιασμός επιτρέπει στο πολυσύχναστο δημόσιο φόρουμ, την ήσυχη βιβλιοθήκη, το αρχείο, το στούντιο χορού και το θέατρο να συνυπάρχουν και να εμπλουτίσουν την εμπειρία των χρηστών.

Οι γενναιόδωροι όγκοι επιτρέπουν  στο φως και τον αέρα να ρέουν μέσα στο κτίριο, το οποίο χρησιμοποιεί επίσης ένα θερμικά ενεργοποιημένο πλαίσιο από σκυρόδεμα για τη μείωση της ενεργειακής χρήσης. Αυτό το εξαιρετικά προσαρμόσιμο κτίριο θα αντέξει στο χρόνο και θα προσφέρει ένα εμπνευσμένο περιβάλλον για μαθητές, κατοίκους και επισκέπτες για τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας εκ μέρους της κριτικής επιτροπής του RIBA Stirling Prize 2021, ο Λόρδος Norman Foster, είπε: «Το Town House του πανεπιστηίου Kingston είναι ένα θέατρο για τη ζωή – μια αποθήκη ιδεών. Συγκεντρώνει απρόσκοπτα τις κοινότητες των φοιτητών και των πόλεων, δημιουργώντας ένα προοδευτικό νέο μοντέλο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αξίζει διεθνούς αναγνώρισης και προσοχής.