ΣΤΟ ΦΙΛΜ “ΤΡΥΦΕΡΟΥΔΙ” Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 14 /11/21

Με την απονομή των βραβείων και την προβολή της ταινίας «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα» του γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής  το 620  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο Χρυσός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία «Τρυφερούδι/ Softie» του Σαμουέλ Τεΐς (Γαλλία, 2021). Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος» συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ. Το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας δόθηκε στο μικρό πρωταγωνιστή του φιλμ. Αλιοσά Ρενέρ, για την εξαιρετική του ερμηνεία.

Η ταινία παρακολουθεί τον δεκάχρονο Τζόνι, που ξεχωρίζει από την οικογένειά του και την άγρια γειτονιά του στην Ανατολική Γαλλία. Είναι ευαίσθητος, ευφυής και διαθέτει μια ωριμότητα που θα ταίριαζε σε μεγαλύτερες ηλικίες. Παρατηρεί με περιέργεια τα σκαμπανεβάσματα της ερωτικής ζωής τής νεαρής μητέρας του. Τα πράγματα αλλάζουν όταν ένας νέος καθηγητής, άρτι αφιχθείς από τη μεγάλη πόλη, αναλαμβάνει την τάξη του Τζόνι. Ο κ. Ανταμσκί πιστεύει στον Τζόνι και θέλει να ανοίξει γι’ αυτόν νέους ορίζοντες. Αλλά και ο ευαίσθητος, νεαρός καθηγητής εξάπτει το ενδιαφέρον του αγοριού.

Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος, (έπαθλο 5.000 ευρώ), απέσπασε η ταινία «Η Κλάρα μόνη/ Clara Sola» της Νάταλι Άλβαρες Μεσέν (Σουηδία – Κόστα Ρίκα – Βέλγιο – Γερμανία, 2021).

Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονέμεται στον Λορένσο Βίγας για την ταινία «Το Κουτί/ The Box» (Μεξικό – ΗΠΑ).

To Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απέσπασε η Σοφία Κόκκαλη για την ερμηνεία της στην ταινία «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις/ Moon, 66 Questions» της Ζακλίν Λέντζου (Ελλάδα, 2021).

Το Βραβείο Σεναρίου απέσπασαν οι «Προσκυνητές/ Pilgrims» του Λαουρίνας Μπαρέισα (Λιθουανία, 2021).

 

Ειδική μνεία για την αυθεντική και ουμανιστική της προσέγγιση απονεμήθηκε στην ταινία «Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό;/ What do we see when we look at the sky?» του Αλεξάντρ Κομπερίτζε (Γερμανία – Γεωργία, 2021).