ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ “Θα ‘ρθει η φωτιά” Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΟΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Το βραβείο καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

Θα ‘ρθει η φωτιά του Όλιβερ Λάσε (Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο)

Το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία:

Πυρετός της Μάγια Ντα-Ρεν (Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία)

Το Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος απονέμεται:

Στην σκηνοθέτιδα Μελίνα Λεόν για την ταινία ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ (Περού, Ισπανία, ΗΠΑ)

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας

Στην Γκρέτα Φερνάντεθ για την ερμηνεία της στην ταινία  Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ σε σκηνοθεσία Μπελέν Φούνες (Ισπανία)

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον:

Αμαδόρ Άριας για την ερμηνεία του στην ταινία ΘΑ ‘ΡΘΕΙ Η ΦΩΤΙΑ του Όλιβερ Λάσε, (Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο)

Το βραβείο κοινού Fischer Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου – Μιχάλης Κακογιάννης δόθηκε στην ταινία Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη, του Σταύρου Παμπαλλή. Το βραβείο κοινού Fischer για ταινία που προβάλλεται στα Διεθνή Διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ απονεμήθηκε στην ταινία Απόστρατος του Ζαχαρία Μαυροειδή.

Το βραβείο κοινού Fischer για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια δόθηκε στην ταινία Μα τι χώρα! του Βίνκο Μπρέσαν (Κροατία – Σερβία – Πολωνία), ενώ στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες στην ταινία Τα Χελιδόνια της Καμπούλ της Ζαμπού Μπρετμάν και της Ελεά Γκομπέ-Μεβεγιέκ (Γαλλία).

Tο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» που έχει καθιερώσει ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής και απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος. Η επιτροπή αποτελείται από τους: Άρη Φατούρο, σύμβουλο προγράμματος, Κώστα Δήμο, υπεύθυνο προγράμματος και Βασίλη Δούβλη, σκηνοθέτη. Το βραβείο δόθηκε στην ταινία Το Νου σου στα Παιδιά του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ (Νορβηγία – Σουηδία), Για μία ακόμη χρονιά απονεμήθηκαν τα βραβεία νεότητας των Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης. Τα μέλη της επιτροπής ήταν φέτος οι φοιτητές Μαρία Αμανατίδου, Αργύρης Ζήλος, Ορέστης Μακρής, Κωνσταντίνα – Αθηνά Τσιρώνη και Γιάννης Σταματίου (πρόεδρος). Ο κ. Σταματίου απένειμε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας στην ταινία Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών σε σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα «για την ευρηματικότητα, την πρωτοτυπία και το εύρος των χαρακτήρων της». Η ηθοποιός Αγγελική Παπούλια παρέλαβε το βραβείο.

Το βραβείο της επιτροπής νεότητας για την καλύτερη ελληνική ταινία απέσπασε ο Απόστρατος του Ζαχαρία Μαυροειδή, «μία ταινία με ανθρώπινο και σπάνιο βλέμμα για την αναζήτηση, την κατανόηση, την πορεία προς ένα αβέβαιο μέλλον», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό.

Φέτος, για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί μία νέα διάκριση, το βραβείο του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Η επιτροπή αποτελείτο από τη δημοσιογράφο Μαρία Κατσουνάκη, τη σκηνοθέτιδα Εύα Στεφανή και τον διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Φρέντζο. Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, δόθηκε στην ταινία Δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό του Γιώργου Γεωργόπουλου. τη διάκριση.

Ακολούθησε το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Το βραβείο δόθηκε στην ταινία Cosmic Candy της Ρηνιώς Δραγασάκη «για μια γενναία οπτική στη διαφορετικότητα και τη μοναξιά, την αλληλεγγύη, τη φιλία και την ευθύνη που μεταμορφώνουν, για μια γυναικεία ματιά σε ένα ταξίδι πολλαπλής ενηλικίωσης και απεξάρτησης.

Tο βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) για την καλύτερη ελληνική ταινία του 60ού Φεστιβάλ, που απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της ΠΕΚΚ, Βασίλη Κεχαγιά στην ταινία Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη, του Σταύρου Παμπαλλή.

Tα βραβεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI στην ταινία Το νου σου στα παιδιά του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ τονίζοντας: «Έχουμε δει πολλές ταινίες εκδίκησης, όμως η ταινία αυτή δίνει μία άλλη οπτική που βασίζεται στην κατανόηση και τη διαλλακτικότητα». Ο Νταγκ Χάουγκερουντ ευχαρίστησε για το βραβείο, δεύτερο για τον ίδιο στη διάρκεια της βραδιάς.

H ΕΡΤ απένειμε και φέτος δύο βραβεία. Το πρώτο, χρηματικό βραβείο αξίας 3.000 ευρώ δόθηκε στην ελληνική ταινία Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη, του Σταύρου Παμπαλλή. Το δεύτερο βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονεμήθηκε, επίσης, στην ταινία Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη που κέρδισε το βραβείο ελληνικής ταινίας της FIPRESCI.

Τα βραβεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας (5.000 ευρώ) σε ελληνική παραγωγή που έκανε πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα, δόθηκε εξ ημισείας στην Ρηνιώ Δραγασάκη για την ταινία Cosmic Candy και τον Κώστα Αθουσάκη για την ταινία Περσεφόνη.

Το Best Location Award, που απονέμεται σε location managers (ή σε σκηνοθέτες όταν δεν υπάρχει location manager) από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ δόθηκε στον Μίνωα Νικολακάκη για την ταινία του Entwined.

Το βραβείο VR εικονικής πραγματικότητας (3.000 ευρώ), μια ευγενική χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Τα μέλη της επιτροπής, ο δημοσιογράφος Σάιμον Γιόχανσεν, ο σκηνοθέτης Μπάμπης Μακρίδης και η σκηνοθέτις και animator Ειρήνη Βιανέλλη απένειμαν ειδική μνεία στην ταινία Οικογενειακά πορτρέτα της Μαρίας Μαυροπούλου και βραβείο καλύτερης ταινίας στον Επιβάτη σε σκηνοθεσία  Ίζομπελ Νόουλς και Βαν Σάουεργουαϊν (Αυστραλία).

Ακολούθησε το Mermaid Award, ένα ανεξάρτητο βραβείο για την καλύτερη ταινία LGBTQI+ θεματικής. Ειδική μνεία δόθηκε στην ταινία Τραγούδι χωρίς όνομα της Μελίνα Λεόν (Περού – Ισπανία – ΗΠΑ) και το βραβείο Mermaid στην ταινία Moffie του Όλιβερ Χερμάνους (Νότια Αφρική – Ηνωμένο Βασίλειο).

Το βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος – Meet the Neighbors που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 5.000 ευρώ δόθηκε στην ταινία Τλαμές σε σκηνοθεσία Αλά Εντίν Σλιμ (Τυνησία – Γαλλία).