ΣΤΗΝ ΠΑΤΙ ΣΜΙΘ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑN AMERICA 2020

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η Πάτι Σμιθ θα τιμηθεί με το βραβείο 2020 PEN America Literary Service Award. H απονομή θα γίνει στο ετήσιο γκαλά του οργανισμού, στις 19 Μαΐου 2020, στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης.

Η PEN America είναι οργανισμός ο οποίος ενώνει τη λογοτεχνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και, ταυτοχρόνως, προστατεύει την καλλιτεχνική έκφραση. Το ετήσιο βραβείο απονέμεται σε άτομο με σημαντικό αντίκτυπο στην κουλτούρα και την ανθρώπινη κατάσταση. Στο παρελθόν, έχουν βραβευτεί ο «μαιτρ του τρόμου» συγγραφέας Στέφεν Κινγκ, η γνωστή μας από τον Χάρι Πότερ Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η Αφροαμερικανή συγγραφέας Τόνι Μόρισον, ο Φίλιπ Ροθ και η Καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ.

«Σε όλες τις καταπληκτικές ενσαρκώσεις της – θεά της ροκ, ποιήτρια, εύγλωττη μάρτυρας στην μποέμ Νέα Υόρκη της νιότης της –, η Πάτι Σμιθ αποτελεί απόδειξη της μεταπλαστικής δύναμης της λογοτεχνίας στη ζωή της, και χρησιμοποίησε τη θέση της ως αστέρι της σύγχρονης τέχνης για να ενθαρρύνει τις λεγεώνες όσων τη λατρεύουν να διαβάζουν και να γράφουν» τόνισε, σε ανακοίνωσή της, η πρόεδρος του PEN America, Τζένιφερ Έγκαν. «Πρότυπο για τα δικά μου εφηβικά χρόνια, έθεσε το παράδειγμα για σκληροτράχηλη γυναικεία δεξιοτεχνία, ζευγαρωμένη με ανθρωπιά εδρασμένη σε βαθιές αξίες, στην οποία εξακολουθώ να προσπαθώ να ανταποκριθώ» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Video