ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΜΠΙΕΝΝΑΛΕ ΑΘΗΝΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη  24/9/21

Η Συνέντευξη Τύπου της 7ης Μπιεννάλε της Αθήνας έγινε, χτες, στη Στοά Αρσακείου. Ήταν μια μεγάλη, σε προσέλευση, Συνέντευξη της μετά covid εποχής. Απαραίτητο για την είσοδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού και η ηλεκτρονική επιβεβαίωση της παρουσίας του καθένα.

Με επίκεντρο το αίθριο, οι ομιλητές εμφανίζονταν όρθιοι και με το μικρόφωνο στο χέρι, έλεγαν τα σχετικά με το θέμα από την πλευρά του ο καθένας και καθόταν στη θέση του. Στους τρεις διαδρόμους είχαν αναπτυχθεί τα καθίσματα για τους εκπροσώπους του Τύπου και τους καλλιτέχνες – συμμετέχοντες στη Μπιεννάλε. Το μεγάλο ταμπλό με το θέμα “Eclipse” της Μπιεννάλε ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν από την έναρξη και τοποθετήθηκε στην είσοδο της ρημαγένης, σήμερα, Στοάς του Βιβλίου. Κυρίαρχη η παρουσία της Αφροδίτης Παναγιωτάκου, διευθύντριας Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση το οποίο συνεργάστηκε στενά και καθοριστικά με τη διοργάνωση της 7ης Μπιεννάλε δίνοντάς μας ένα υψηλών προδιαγραφών αποτέλεσμα, για τα ελληνικά δεδομένα, πάντα.

Είναι αυτά τα δεδομένα που επιβάλουν πχ παρουσία και ομιλία υπουργών και δημάρχων στην έναρξη, μια εθυμοτυπική παράδοση αδιανόητη για άλλες Μπιεννάλε ακόμα και πέραν της Ευρώπης.

Δυσκίνητος στην εκφορά του λόγου, με γκριμάτες και πολλά μακράς διάρκειας «α α α α» και «ε ε ε», ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης φάνηκε πόσο λίγος ήταν σε σύγκριση με τον επόμενο ομιλητή, το δήμαρχο της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη: σύντομος, σαφής με πολύ καλό ήχο και κίνηση στο «πάλκο» των ομιλητών ο δήμαρχος μίλησε, για -τί άλλο;- την Αθήνα του παρόντος και του μέλλοντος και την εναγώνια προσπάθεια όλων να προχωρήσει αυτή η πόλη και να σταθεί στα πόδια της μέσα στην καθημερινά αυξανόμενη πολυπολιτισμικότητά της. Για Λισσαβώνα και Βερολίνο ακούσαμε, στη Βαρκελώνη φτάσαμε, τις υποδομές που δημιουργεί η ελληνική πρωτεύουσα προκειμένου να πάρει τη σκυτάλη τους και το ρόλο που καθορίζει η γεωγραφική της θέση, αναζητήσαμε.

Επί του θέματος της κοινωνικοπολιτικής εξέλιξης της Αθήνας και της πολυεθνικής φυσιογνωμίας της ήταν η μεστή ομιλία της Αφροδίτης Παναγιωτάκου του Ιδρύματος Ωνάση, υπέρμαχου της συνύπαρξης των ανθρώπων και της διαφορετικότητάς τους. Αναλυτικός, χωρίς να είναι κουραστικός, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπιεννάλε Poka-Yio για τα θέματα ελληνικής τέχνης, την ανυπαρξία αναγνώρισής της από τη δεκαετία του ’90 και της προσπάθειας, μέσω και των Μπιεννάλε, να σταθεί αυτή η πόλη στα πόδια της και να φτάσει σήμερα στο σημείο να αποτελεί τόπο μόνιμης κατοικίας και εργαστηρίων καλλιτεχνών από διάφορα μέρη του κόσμου. Την «Έκλειψη» και τη διάρθωση της μεγάλης έκθεσης στους τρεις χώρους –Fokas, πρωην δικαστήρια Σανταρόζα και μέγαλο Σλήμαν-Μελά παρουσίασαν εν συντομία οι δύο επιμελητές Omsk Social Club και Larry Ossei-Mensah.

Έκπληξη ήταν –όπως ακριβώς ο προσδιόρισε ο Poka-Yio, το χορευτικό φινάλε καλλιτέχνη από την περιοχή των Βαλκανίων. Ένα άτομο με ανδρικά χαρακτηριστικά, γυναικεία ενδυμασία και κίνηση, εισήλθε στη σκηνή, χόρεψε και τραγούδησε αφήνοντας άφωνο το κοινό το οποίο στο τέλος χειροκτρότησε, ευγενικά, δυνατά και με χαμόγελα….Την κίνηση και την έκφραση του ανθρώπινου σώματος. Ασχέτως φύλου και διαφοράς.

Μια διαφορετική Μπιεννάλε δείχνει να αρχίζει στην Ελλάδα. Περιμένουμε, με καλή διάθεση, τη συνέχειά της. Αυτή τη στιγμή διπστώσαμε ότι διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό για να προχωρήσει με σταθερά βήματα, την τεχνογνωσία για να το πράξει και, το κυριότερο, τη θέληση για να συνεργαστεί με τους άλλους.

Τέλος, να πω ότι είχα καιρό, πολλά χρόνια, να κρατήσω στα χέρια μου μια έκδοση προερχόμενη από την Ελλάδα, εκτυπωτικά άψογη, στα αγγλικά, για ένα θέμα τέχνης με διεθνές ενδιαφέρον. Είναι ο κατάλογος ECLIPSE της 7ης Μπιεννάλε της Αθήνας. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την πω.

 

Σχετικά με το θέμα:

ΑΝΟΙΓΕΙ Η 7η ΜΠΙΕΝΝΑΛΕ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ