ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΝΙΣ ΚΑΠΟΥΡ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Το ίδρυμα του Βρετανo-ινδού γλύπτη Ανίς Καπούρ άρχισε να ανακαινίζει ένα παλάτσο στη Βενετία που θα εγκατασταθεί τελικά η έδρα του οργανισμού. Πριν από λίγο καιρό το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας  έδωσε το πράσινο φως στο ίδρυμα Aνίς Καπούρ για να μετατρέψει το ερειπωμένο Palazzo Priuli Manfrin του 18ου αιώνα σε εκθεσιακό χώρο, στούντιο καλλιτεχνών και αποθήκη για μια σειρά από τα πιο σημαντικά έργα του Kαπούρ.

Με πρόσοψη το κανάλι Καναρέτζιο, δυτικά του στερματικού σιδηροδρομικού σταθμού της Βεντίας, το Palazzo Priuli Manfrin ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και ανοικοδομήθηκε σε μεγάλο βαθμό το 1700. Αρχικά χρησίμευσε ως έδρα των Priulis, μιας εξέχουσας ιταλικής αριστοκρατικής οικογένειας που διεκδικούσε στις τάξεις της αρκετούς Δόγες της Βενετίας. Στη διάρκεια του 19ου αιώνα, το παλάτι στέγασε συλλογή πινάκων που αποτέλεσαν τον πυρήνα της Gallerie dell’Accademia di Venezia όπου, παρεμπιπτόντως, ο Kαπούρ θα παρουσιάσει, γιά πρώτη φορά, τα πολυαναμενόμενα γλυπτά του “VantaBlack”, επικαλυμμένα με την «πιο μαύρη» χρωστική του κόσμου την ερχόμενη χρονιά (20 Απριλίου- 9 Οκτωβρίου 2022).

Το ισόγειο του κτιρίου, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας, θα μετατραπεί σε γκαλερί με θέα στο κανάλι όπου θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις και ένα βιβλιοπωλείο, εκπαιδευτικοί και ψυχαγωγικοί χώροι. Ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος θα φιλοξενήσουν εκθεσιακούς χώρους για τα “πιο σημαντικά” έργα από τη συλλογή του ιδρύματος. Στον τελευταίο όροφο θα υπάρχουν εργαστήρια, ένα αρχείο και αποθηκευτικοί χώροι με έργα της συλλογής. Αρκετές διακοσμητικές κατασκευές εποχής στην ανατολική πτέρυγα του κτιρίου θα διατηρηθούν ως μέρος της αναδιαμόρφωσης.

Σύμφωνα με δήλωση του Ιδρύματος Anish Kapoor, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει “συνέδρια και εργαστήρια για μελετητές και καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται για την ιστορία, τις τεχνολογίες και τις εξελίξεις της γλυπτικής ως μορφή τέχνης, δημιουργώντας πρωτοβουλίες με ειδικούς σε διαφορετικούς πολιτιστικούς και επιστημονικούς τομείς για καλύτερη κατανόηση της σύγχρονης τέχνης και του πολιτισμού.” Το ίδρυμα προσθέτει ότι σκοπεύει να “συνεργαστεί στενά με τα μουσεία και τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης της Βενετίας, με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, καθώς και με οργανισμούς που ασχολούνται με το μέλλον του περιβάλλοντος”.

Το έργο αποκατάστασης του παλάτσο τελεί υπό την επίβλεψη του στούντιο βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής FWR Associati και του στούντιο UNA, που εδρεύει στο Αμβούργο. “Το Palazzo Priuli Manfrin παρουσιάζει μια αρχιτεκτονική ουσιαστικά μοναδική στη Βενετία. Η αίθουσα με διπλό ύψος είναι τυπικού παλλάντιου σχεδιασμού και η πρόσοψή του, χωρίς στολίδια το καθιστά πρωτότυπο του νεοκλασικού στυλ που σπάνια συναντάται αλλού στην πόλη“, λένε οι UNA’s αρχιτέκτονες Giulia Foscari και Antonio Foscari σε δήλωση που δημοσίευσε το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας.