ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΡΑΜΜΑΤΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη, 7/4/22

Δεν είναι λίγοι όσοι αναρωτιούνται σχετικά με τη συναυλία για την ενίσχυση της ανοικοδόμισης του βομβαρδισμένου μαιευτηρίου στη Μαριούπολη -έργο που εξήγγειλε προ ημερών ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και που πρότεινε να οργανώσει, με τις ορχήστρες ΚΟΑ και της ΕΡΤ, χωρίς αποτέλεσμα, όπως αποδείχτηκε, ο μαέστρος και σολίστ Λεωνίδας Καβάκος.

«Θέλουν –λένε- να συγκεντώσουν χρήματα. Να τα δώσουν πού;  στους ρώσους; ή στους ουκρανούς; για να ανοικοδομήσουν το μαιευτήριο; Είναι  δυνατόν; Η πόλη αυτή είναι πλέον μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Σ΄αυτούς θα δώσουν τα χρήματα που θα μαζέψουν; Στους ρώσους; Αυτοί, σε τρία-τέσσερα χρόνια θα έχουν αποκαταστήσει την πόλη» – λένε όσοι αναρωτιούνται και αναφέρουν την περίπτωση του ισοπεδωμένου Γκρόζνι που σήμερα είναι μια υπερσύγχρονη πόλη μετά την αποκατάστασή της από τη Ρωσία.

Δεν είναι, επίσης λίγοι, εκείνοι που θυμούνται και ανατρέχουν στο δημοσιογραφικό αρχείο τους – τί εργαλείο ανεκτίμητο κι αυτό!– και ανασύρουν αφίσες με εμφανίσεις του Λεωνίδα Καβάκου λίγα χρόνια πριν στη Ρωσία μαζί με τον διάσημο μαέστρο Βάλερυ Γκέρκγιεφ – «φίλοι κολλητοί» κι οι δυό τους, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τις ελληνορωσικές παρέες του κλασικού ρεπερτορίου. Τότε που ο έλληνας σολίστ έδινε συναυλίες στο θέατρο Μαριίνσκυ, υπό τη διεύθυνση του Γκέργκιεφ, τον  «κολλητό» του Πούτιν, ο οποίος πρόεδρος ήταν καλός, τότε, δεν είχε διαπράξει κανένα έγκλημα πολέμου, δεν είχε πυρηνικά, μήτε καταπατούσε τα δικαιώματα των ρώσων. Άσε που πλήρωνε αβέρτα – σε δολλάρια; ευρώ;-πάντως όχι σε ρούβλια – τις αμοιβές του έλληνα σολίστ.

Ποιός θυμάται άραγε πόσες φορές είχε φέρει ο Γκέργκιεφ τον Καβάκο στη Ρωσία, στο «Πασχαλινό Φεστιβάλ» που διοργανώνει;

Έχει πολλές αναφορές ο σοφός ελληνικός λαός σ΄αυτού του είδους τις συμπεριφορές μνήμης. Ας κρατήσουμε αυτή με τα «ράμματα στη γούνα» για να είμαστε πιό κοντά στη ρωσική αρκούδα κι ας θυμηθούμε αυτό που έλεγε ο Βίσμαρκ:

«Ξέρω χίλιους τρόπους για να βγάλω τη ρωσική αρκούδα απο τη φωλιά της, αλλά δεν ξέρω ούτε έναν για να την ξαναβάλω μέσα».