ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η ανακατασκευή του κατεστραμένου από τη μεγάλη πυρκαγιά καθεδρικού ναού της Notre Dame στο Παρίσι σταμάτησε από τις γαλλικές αρχές, στις αρχές της εβδομάδας εξαιτίας της πανδημίας του κορωναϊού.

Η εφημερίδα Libération αναφέρει ότι η λεπτή εργασία για την απομάκρυνση των λιωμένων ικριωμάτων γύρω από τη στέγη, που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 23 Μαρτίου, δεν μπορεί να γίνει επειδή οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις απολύμανσης δεν εγγυώνται επαρκώς την εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας σχετικά με τον κορωναϊό για όσους εργάζονται εκεί. Εγκαταστάσεις όπως αποδυτήρια και κιτ απολύμανσης που συνδέονται με την παρουσία σκόνης μολύβδου, για παράδειγμα, δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τα μέτρα για τον κορωναϊό.

Η ομάδα των 100 εργαζομένων στον κατεστραμμένο ναό είχε ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την αφαίρεση των ικριωμάτων και τώρα οι τεχνικοί έπρεπε να εισέλθουν στο κέλυφος του κτιρίου με σχοινί και να κόψουν τις μεταλλικές σωληνώσεις, οι οποίες είχαν συγκολληθεί εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 15 Απριλίου 2019.

Τα ικριώματα ανεγέρθηκαν πριν από τη φωτιά για τις εργασίες αποκατάστασης του κεκλιμένου σκελετού του 19ου αιώνα. Η δραματική τους κατάρρευση τη νύχτα της πυρκαγιάς προβλήθηκε σε οθόνες σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η αναστολή των εργασιών και η αβέβαιη επανεκίνησή τους θα καταστήσει σχεδόν αδύνατον να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των πέντε χρόνων που έθεσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας  Εμανουέλ Μακρόν για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων το 2024 -χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.