ΣΤΑ ΣΠΑΡΓΑΝΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ(ακόμα)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Με μεγάλη σπουδή η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε τις προάλλες, στους Δελφούς, στη διάρκεια του εκεί οικoνομικού φόρουμ (Νταβός made in Greece) ότι προτεραιότητά της για τη καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι οι Δελφοί και η Ολυμπία. Αυτή η περιβόητη παροχή που εφαρμόζεται, πλέον, στα μουσεία όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών, έχει γίνει για την Ελλάδα εθνικός στόχος, κάτι αντίστοιχο με τον αναβατήρα στην Ακρόπολη. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό το εισιτήριο έτυχε, επί των ημερών της επάρατου κυβέρνησης Σύριζα, μιας συνεχούς και επίμονης κριτικής μέσω των δημοσιογραφικών φιλενάδων της πρώην Γενικής Γραμματέως του ΥΠΠΟΑ. Ποταμοί τα άρθρα κατά της «ανίκανης» ηγεσίας του τότε ΤΑΠΑ να επεκτείνει το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε όσο το δυνατόν περισσότερα μουσεία και να λέει στα αγγλικά:

book now!

Εν όψει, λοιπόν, της προτεραιότητας της υπουργού, αναζητήσαμε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα κρατικά μουσεία που διαθέτουν το εισιτήριο αυτής της μορφής κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της ως υπουργός Πολιτισμού. Πηγή πληροφόρησης το ίδιο το ΤΑΠΑ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων) το οποίο διαχειρίζεται την υπηρεσία ηλεκτρονικής αγοράς εισιτηρίων για αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της Ελλάδας. Αφού πατήσαμε το κουμπί με την ένδειξη επισκέπτες επιλέξαμε την περιοχή που θέλαμε. Δεν είχαμε και πολλές επιλογές.

Η υπηρεσία διαθέτει τρεις μόνο περιοχές:

ΑΤΤΙΚΗ, ΚΡΗΤΗ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (Μακεδονία, Ήπειρος, Κυκλάδες να τα ξεχάσετε. Δεν είναι ούτε κάν στην προτεραιότητα).

‘Εχουμε και λέμε: Στην Αττική, ηλεκτρονικό εισιτήριο διαθέτουν: Ακρόπολη και Κλιτύες, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθηη Αδριανού, Ολυμπείο, Κεραμεικός, Λύκειο Αριστοτέλους.

Στην Κρήτη, η Κνωσσός και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου,

Στην Πελοπόννησο, μόνο, η Αρχαία Μεσσήνη! Ούτε Μυκήνες, μήτε Ολυμπία, πόσο μάλλον Κόρινθος, Τεγέα, Αρχαία Επίδαυρος – για να μείνουμε στα βασικά και τα πλέον προσβάσιμα.

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί, σήμερα, στο θέμα «ηλεκτρονικό εισιτήριο». Ένα χρόνο μετά το ΥΠΠΟΑ με επικεφαλής την κ. Μενδώνη, το ΤΑΠΑ δεν επέκτεινε την παροχή, το δάπεδο κάτω από τη μοκέτα στα γραφεία δεν γνωρίζουμε αν έχει καθαριστεί και οι ιστοσελίδες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων ταυτίζονται απόλυτα με αυτό που λέει ο λαός : «άστα να πάνε». Και μόνο ότι αρχίζουν όλες με το «Καλωσήρθατε στο μουσείο…» αρκεί για να αντιληφθεί ο νέος χρήστης – ο τουρίστας τον οποίο περιμένουν πώς και πώς αυτό το καλοκαίρι – ότι η αντίληψη περί της ηλεκτρονικής ενημέρωσης και προβολής της πολιτικής ηγεσίας στην Ελλάδα, ανεξαρτήτου κομματικής τοποθέτησης – για να λέμε και του στραβού το δίκιο – βρίσκεται στο επίπεδο των αρχών της δεκαετίας του ΄90. Η καταμέρτηση των δεκαετιών δική σας.