ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyteart

Eνώ αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα στην Ελλάδα τα μέτρα για τη λειτουργία των αιθουσών θεάτρου και κινηματογράφου, οι ειδήσεις από το παγκόσμια σκηνή του σινεμά κάθε άλλο παρά ευνοϊκά δείχνουν να είναι πράγματα για το προσεχές χειμωνιάτικο μέλλον.

Η πρεμιέρα της νέας ταινίας του Τζαίημς Μποντ («No Time to Die») αναβλήθηκε ξανά και προγραμματίζεται για τον Απρίλιο του 2021, ενώ το Tenet του Κρίστοφερ Νόλαν που τόλμησε να κατέβει στις αίθουσες πριν από ένα μήνα, σε μια προσπαθεια στήριξης του σινεμά, βλέπει τα κέρδη να βαίνουν μειούμενα. Το επιστημονικό έπος, το οποίο κόστισε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, έχει μέχρι στιγμής κερδίσει 243 εκατομμύρια δολάρια διεθνώς, απ΄τα οποία στις ΗΠΑ αντιστοιχούν μόνο 41 εκατομμύρια δολάρια αφού ότι οι κινηματογράφοι στο Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστοί. Να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος των κερδών ταινιών Bond προέρχεται από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης, όπου ο  Covid-19 αυξάνεται και πιθανοί περιορισμοί στη λειτουργία θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω τα κέρδη του box office τον Νοέμβριο.

Εντωμεταξύ, στις ΗΠΑ, η Εθνική Ένωση Ιδιοκτητών Θεάτρου, η Διεύθυνση σκηνοθετών της Αμερικής και η Ένωση Κινηματογράφου σε κοινή ανοιχτή επιστολή τους την περασμένη εβδομάδα ζητούν από το Κογκρέσο να αναλάβει πρωτοβουλία για να  διασωθούν “οι αγαπημένοι κινηματογράφοι της χώρας μας”,  διότι, όπως λένε, εάν η τρέχουσα κατάσταση συνεχιστεί χωρίς πρόσθετη υποστήριξη, το 69% των μικρών και μεσαίων κινηματογράφων στις ΗΠΑ πιθανότατα θα χρεοκοπήσουν ή θα κλείσουν. Η επιστολή υπογράφηκε από σκηνοθέτες του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων ο Τζέιμς Κάμερον, ο Κλιντ Ίστγουντ και ο Βρετανός Steve McQueen.

Αλλά ο John Fithian, επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Ιδιοκτητών Θεάτρου, είπε στο Variety ότι ήταν επίσης σημαντικό τα στούντιο να διαδραματίσουν το ρόλο τους στην υποστήριξη των κινηματογράφων – συνεχίζοντας την κυκλοφορία ταινιών.

Στην Κίνα, οι κινηματογράφοι άνοιξαν εκ νέου τον Ιούλιο – με περιορισμένο αριθμό – ενώ στην Ινδία πρόκειται να ανοίξουν εν μέρει στα μέσα Οκτωβρίου. Οι κινηματογράφοι στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν το προβάδισμα για να ανοίξουν ξανά τον Ιούλιο, με μέτρα κοινωνικής απόστασης σε ισχύ, κλιμακωτές ώρες έναρξης και τερματισμού και προπαραγγελία ποπ κορν, μεταξύ των μέτρων. Ωστόσο, η Cineworld, η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογράφου στον κόσμο που άνοιξε ξανά πολλές από τις αίθουσες της στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις αρχές Σεπτεμβρίου, πρόσφατα ανέφερε απώλεια 1,6 δισ. δολαρίων κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Την Παρασκευή, ο Γραμματέας Πολιτισμού Oliver Dowden προέτρεψε το βρετανικό κοινό να “υποστηρίξει τον τοπικό κινηματογράφο” και ανακοίνωσε κυβερνητική ενίσχυση ύψους 650.000 £ σε 42 ανεξάρτητους κινηματογράφους σε όλη την Αγγλία στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκτησης Πολιτισμού 1,57 δισεκατομμυρίων £.

 

Με πληροφορίες από τοBBC