ΣΤΑ £14,5εκ. ΕΦΤΑΣΕ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΟΥ ΡΕΜΠΡΑΝΤ και £2,2εκ. ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΑΝΣΚΙ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Τα 14,5 εκατομμυρία στερλίνες έφτασε η τιμή πώλησης της αυτοπροσωπογραφίας του Ρέμπραντ (18,7 εκατομμύρια δολάρια) στη διαδικτυακή δημοπρασία του Sotheby’s, την Τρίτη, 28 Ιουλίου. Το ποσόν θεωρήθηκε ρεκόρ για αυτοπροσωπογραφία του Ολλανδού ζωγράφου.

Πρόκειται για το έργο «Αυτοπροσωπογραφία με κολάρο και μαύρο καπέλο»(1632, 22 x 16εκ.),το οποίο «χτύπησαν» έξι ενδιαφερόμενοι. Η τιμή πώλησης ήταν εντός των προβλέψεων. Η τελευταία αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ που εμφανίστηκε σε δημοπρασία ήταν το 2003 και είχε πωληθεί αντί 6,9 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας. Το έργο ήταν μία από τις τρεις αυτοπροσωπογραφίες του Ρέμπραντ σε κατοχή ιδιωτών και «το μοναδικό που θα μπορούσε να έλθει σε δημοπρασία», όπως σημείωσε ο οίκος.

Η πώληση έγινε στο πλαίσιο παγκόσμιας δημοπρασίας δεκάδων έργων, από Ρέμπραντ μέχρι Πικάσο και από Μιρό μέχρι Μπάνκσι. Το έργο με την υψηλότερη τμή πώλησης ήταν το «Γυναίκα με κόκκινο καπέλο» του Χουάν Μιρό (1927), το οποίο πωλήθηκε αντί 22,3 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας (28,9 εκατομμύρια δολάρια). Επιπλέον, πωλήθηκε αντί 2,2 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας – ποσό σχεδόν διπλάσιο των προβλέψεων – το τρίπτυχο «Μεσογειακή θαλάσσια θέα», έργο του 2017 του Μπάνκσι. Σε περίτεχνες κορνίζες, απεικονίζει θαλάσσια τοπία, με πορτοκαλί σωσίβια και αναφέρεται στις ζωές που χάθηκαν στη θάλασσα στη διάρκεια της κρίσης του προσφυγικού. Τα έσοδα από την πώληση των τριών έργων θα διατεθούν από τον καλλιτέχνη για την ανέγερση νοσοκομείου στη Βηθλεέμ.