ΣΠΑΝΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΘΩΝΙΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

24 / 7 / 21

Δύτες εναλίων αρχαιοτήτων ανακάλυψαν ένα σπάνιο στρατιωτικό σκάφος ανάμεσα στα βυθισμένα ερείπια της αρχαίας αιγυπτιακής πόλης Θώνις- Ηράκλειον (Thônis-Heracleion) που βρίσκεται 20 χιλμ. βορειανατολικά της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

Με μήκος πάνω από 80 πόδια, το πλοίο με επίπεδο πυθμένα είχε κουπιά και μεγάλο πανί. Είχε ναυπηγηθεί με τον κλασικό ελληνικό ρυθμό και έφερε στοιχεία, της αιγυπτιακής ναυπηγικής παραδόσης. Πιθανολογείται ότι  πιθανότατα βυθίστηκε όταν ο γειτονικός Ναός του Άμωνος κατέρρευσε και το κάλυψε με τα ερείπιά του.

Οι υποβρύχιες ανασκαφές έγιναν από κοινή γαλλική και αιγυπτιακή αποστολή με επικεφαλής το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (IEASM). Εκτός από το πλοίο ήρθε στο φως κι ένα ελληνικό νεκροταφείο του 4ου αιώνα.

«Αυτή η ανακάλυψη απεικονίζει υπέροχα την παρουσία των Ελλήνων εμπόρων που ζούσαν στην πόλη», δήλωσε το Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. «Έφτιαξαν τα ιερά τους κοντά στον τεράστιο ναό του Άμωνος. Αυτά καταστράφηκαν, ταυτόχρονα και τα ερείπια τους βρέθηκαν αναμεμιγμένα με εκείνα του αιγυπτιακού ναού. ”

Το ελληνικό πλοίο είναι ένα από τα δύο γνωστά σωστικά σκάφη του είδους του, έγραψε ο αρχαιολόγος Εναλίων Αρχαιοτήτων Φρανκ Γκόντσιο στη σελίδα του αιγυπτιακού Υπουργείου Αρχαιοτήτων στο Facebook. Οι αρχαιολόγοι είχαν βρει παρόμοιου ρυθμού αγγείο από το 235 π.Χ. (Masala Ship), στη Σικελία, το 1971.

Πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331, η Θώνις- Ηράκλειον ήταν το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου, που ήλεγχε την είσοδο της χώρας στις εκβολές μιας δυτικής όχθης του ποταμού Νείλου.

Η πόλη καταστράφηκε από σεισμούς και βυθίστηκε κάτω από τα κύματα της Μεσογείου τον 8ο αιώνα. Ανακαλύφθηκε εκ νέου από την ομάδα IEASM του Goddio μεταξύ του 1999 και του 2001. Ήταν γνωστό ως Ηράκλειο στους Έλληνες (ο ιστορικός Ηρόδοτος το έγραψε τον 5ο αιώνα π.Χ.), αλλά η Αίγυπτος το ονόμαζε Θώνις. Μια επιγραφή που ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές βοήθησε τους ειδικούς να συνειδητοποιήσουν ότι τα δύο ονόματα ήταν ένα και το αυτό.

πηγή: artnet