ΣΟΝΑΤΕΣ ΓΙΑ ΒΙΟΛΙ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Σ.ΠΑΠΑΝΑ ΚΑΙ Κ. ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart  4/11/21

Tρεις μεγάλες σονάτες για βιολί και πιάνο των Μότσαρτ, Μπετόβεν και Μπάχ ερμηνεύουν οι  Σίμος Παπάνας – συνθέτης και βιολονίστας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και ο πιανίστας Κάρολος Ζουγανέλης, βαθύς γνώστης της μουσικής δωματίου και καθηγητής του Κονσερβατουάρ του Παρισιού. Οι δύο καλλιτέχνες συναντιούνται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής και εγκαινιάζουν, στις 8 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, τον νέο κύκλο εκδηλώσεων «Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος».

Στο ρεσιτάλ, ο Σίμος Παπάνας και ο Κάρολος Ζουγανέλης, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο βασικό ρεπερτόριο για βιολί και πιάνο επιλέγοντας για το πρόγραμμά τους τη “Σονάτα σε σολ μείζονα” του Mότσαρτ, την Έβδομη σονάτα σε ντο ελάσσονα του Μπετόβεν και τη “Σονάτα σε ρε ελάσσονα” του Μπραμς.

H “Σονάτα σε σολ μείζονα” του  αυστριακού μουσουργού, αν και λέγεται ότι γράφτηκε βιαστικά –τα μέρη για βιολί μέσα σε μόλις μία ώρα!– για τον βιρτουόζο βιολονίστα της Ορχήστρας του Σάλτσμπουργκ, είναι ένα έργο μοναδικής ομορφιάς και πρωτοτυπίας και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μεταγενέστερους συνθέτες όπως ο Σούμπερτ. Η δραματική και εκτενής Σονάτα «για φορτεπιάνο και βιολί» αποτελεί έξοχο δείγμα της πρώτης συνθετικής περιόδου του Μπετόβεν. Μοναδικά επιδραστικός για τις επόμενες γενιές, ο γερμανός μουσουργός επηρεάζει και τον Μπραμς, του οποίου η ώριμη, τελευταία σονάτα αποτελεί το απαύγασμα της ορμητικής και απαιτητικής γραφής του για τον συνδυασμό βιολιού και πιάνου.

Ο κύκλος “Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος» συμπεριλαμβάνει, για το 2021, τέσσερις ακόμη συναυλίες. Στις 22 Νοεμβρίου ο βιολοντσελίστας Γιάννης Τσιτσελίκης και ο πιανίστας Απόστολος Παληός ερμηνεύουν ένα απαιτητικό πρόγραμμα με έργα διαφορετικών στιλιστικών τάσεων˙ την 1η Δεκεμβρίου οι δεξιοτέχνες του πιάνου Χρίστος Παπαγεωργίου και Αναστάσιος Παππάς συναντιούνται στο Μέγαρο με… crossover διάθεση˙ στις 7 Δεκεμβρίου ο λυράρης Γιώργος Καλούδης δίνει ραντεβού με τη μετζοσοπράνο Ειρήνη Τσιρακίδου σε ένα ρεσιτάλ που ξετυλίγει τον μίτο της Παλαιάς Μουσικής μέσα από τον ήχο της κλασικής κρητικής λύρας και της ανθρώπινης φωνής, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου ο φλαουτίστας Νίκος Νικόπουλος (φλάουτο) και ο πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο) συνδυάζουν σολιστικά έργα και ντούο στο πλαίσιο του ρεσιτάλ τους «Διάλογοι – Μονόλογοι».

Ο κύκλος «Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος” συμπεριλαμβάνει, για το 2021, τέσσερις ακόμη συναυλίες. Στις 22 Νοεμβρίου ο βιολοντσελίστας Γιάννης Τσιτσελίκης και ο πιανίστας Απόστολος Παληός ερμηνεύουν ένα πρόγραμμα με έργα διαφορετικών στιλιστικών τάσεων˙ την 1η Δεκεμβρίου οι δεξιοτέχνες του πιάνου Χρίστος Παπαγεωργίου και Αναστάσιος Παππάς συναντιούνται στο Μέγαρο με… crossover διάθεση˙ στις 7 Δεκεμβρίου ο λυράρης Γιώργος Καλούδης δίνει ραντεβού με τη μετζοσοπράνο Ειρήνη Τσιρακίδου σε ένα ρεσιτάλ που ξετυλίγει τον μίτο της Παλαιάς Μουσικής μέσα από τον ήχο της κλασικής κρητικής λύρας και της ανθρώπινης φωνής, και, τέλος, στις 12 Δεκεμβρίου ο φλαουτίστας Νίκος Νικόπουλος (φλάουτο) και ο πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο) συνδυάζουν σολιστικά έργα και ντούο στο πλαίσιο του ρεσιτάλ τους «Διάλογοι – Μονόλογοι».