ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΑΜΟ ΣΕ ΝΕΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΟΠΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 19/1/22

Η ζωή και η σχέση ενός ζευγαριού κατά τη διάρκεια μιας εικοσαετίας, η ταινία “Σκηνές από ένα γάμο” είναι ουσιαστικά η ακτινογραφία μιας σχέσης, που αποτυπώνεται στην οθόνη με τον μοναδικό τρόπο του μεγάλου ανατόμου της ανθρώπινης ψυχής τον σουηδό σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

Στην ταινία ο Γιόχαν (‘Ερλαντ Γιόζεφσον) είναι καθηγητής πανεπιστημίου, και η Μαριάννα (Λιβ Ούλμαν) είναι δικηγόρος με εξειδίκευση στα διαζύγια. Έχουν πετυχημένες καριέρες και ευημερία, και φαίνεται να έχουν και τον τέλειο γάμο. Μια μέρα όμως καταλαβαίνουν ότι κάτι τους διαφεύγει. Ενα βράδυ υποδέχονται ένα φιλικό ζευγάρι που βρίσκεται στα πρόθυρα του διαζυγίου που σαν να τους δείχνει τη μελλοντική προοπτική τους. Κούραση, ψέματα, εγωισμός και επιτέλους απιστία οδηγούν τη φαινομενικά ευτυχή οικογένεια στο διαζύγιο. Αλλά πολύ γρήγορα καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να ζήσουν ο ένας χωρίς τον άλλο, και έτσι ο χωρισμός τους απρόσμενα αναζωογονεί την αγάπη τους.

Οποιοσδήποτε άλλος σκηνοθέτης που θα καταπιανόταν με το ίδιο θέμα, θα δυσκολευόταν να αποτυπώσει στην οθόνη τις εσωτερικές συγκρούσεις των ηρώων του, χωρίς να ανατρέξει σε σκηνές δράσης και σκηνικά εντυπωσιασμού για να συντηρήσει το ενδιαφέρον των θεατών. Όμως ο φωτίζει και αναδεικνύει τις ψυχικές πτυχές των ανθρώπων, μιλώντας ειλικρινά για την αγάπη, το πάθος, τον έρωτα, την εξάρτηση, την απιστία και την ελευθερία. Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ήταν τόσο συνεπαρμένος με τη ιστορία του Γιόχαν και της Μαριάννας, που στο τέλος της κινηματογραφικής καριέρας του γύρισε το Saraband όπου μας δείχνει τη ζωή τους μετά από πολλά χρόνια.

Το 2021 οι “Σκηνές από ένα γάμο” ενέπνευσαν την ομώνυμη  τηλεοπτική σειρά  στο ΗΒΟ με τους Τζέσικα Τσαστέιν και Όσκαρ Άϊζακ. Η ταινία διασκευάστηκε πολλές φορές και για το θέατρο. Τώρα προβάλεται στους κινηματογράφους, σε επανέκδοση, με νέες ψηφιακές κόπιες.