ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Tην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας για την Αγία Σοφία με την οποία ακυρώνεται το διάταγμα του 1934, που προέβλεπε  καθεστώς μουσείου για την Αγία Σοφία χαιρετίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι Τούρκοι δικαστές έκριναν πως το διάταγμα του 1934 -που έφερε την υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ- και βάσει του οποίου η Αγία Σοφία απέκτησε το καθεστώς μουσείου, δεν ήταν σύννομο.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Ερντογάν, «καλωσορίζει»  την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ και κοινοποιεί το προεδρικό διάταγμα, βάσει του οποίου το μνημείο περνάει στα χέρια της Προεδρίας και ειδικότερα της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων και μετατρέπεται σε τζαμί. Ο Ερντογάν «συνοδεύει» το προεδρικό διάταγμα με τη λεζάντα «με τις καλύτερες ευχές μου».

Σύμφωνα με το Reuters, o Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον τουρκικό λαό, απόψε, στις 20:53, με αφορμή την απόφαση του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου που ακυρώνει το διάταγμα του 1934 και το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο.

Υπενθυμίζεται πως η UNESCO είχε τονίσει πως πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο που σημαίνει δεσμεύσεις του κράτους όπου βρίσκεται  και νομικές υποχρεώσεις οι οποίες διασφαλίζουν ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», διευκρινίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Τη λύπη της για την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ εξέφρασε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σημεώνοντας πως η τουρκική Δικαιοσύνη δεν έλαβε υπόψη τις ανησυχίες για το ζήτημα και ότι η απόφαση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες διαιρέσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε σήμερα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι η διατήρηση του παρόντος καθεστώτος, το οποίο αναγνωρίζεται και διεθνώς, είναι ουσιαστικής σημασίας, διαφορετικά θα υπονομευθεί η ανεκτικότητα στην Τουρκία και το άνοιγμα της γειτονικής χώρας.