ΣΕ ΝΠΔΔ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

22 /12/ 2ο

Στο εξής, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού μετατρέπονται από Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, που είναι σήμερα, σε αυτοτελείς οντότητες, υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά, πλέον, μπορούν να χαράσσουν αυτόνομη πολιτική, διαχειριζόμενα τα ίδια πόρους αλλά και χορηγίες.

Τα ανωτέρω αποτελούν δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα και έγιναν κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου παρουσιάστηκε νομοσχέδιο για τη μετατροπή των ανωέρω πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως θεωρεί πολύ σημαντική αυτή την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία “αφαιρεί γραφειοκρατία και προσθέτει αυτοτέλεια στα κρατικά μουσεία, στα μεγάλα, τα εμβληματικά μουσεία μας, όπως έχει, ήδη, εξάλλου συμβεί με το Μουσείο της Ακρόπολης.”

Οι εξελίξεις αυτές ήταν αναμενόμενες. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ είχε εκφράσει τη πολιτική της για τα κρατικά μουσεία από την περίοδο των προγραμματικών δηλώσεων. Με μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ το υπουργείο Πολιτισμού θα διορίζει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.