ΣΕ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ ΧΩΡΩΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΕΜΣΤ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 29/11/21

Σε απευθείας ανάθεση μελέτης σκοπιμότητας για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε επίκουρο καθηγητή πανεπιστημίου του εξωτερικού, με αντικείμενο την ανάδειξη-μετατροπή-επανάχρηση χώρων του μουσείου, προχώρησε η διοίκηση του ΕΜΣΤ. “Η απόφαση πάρθηκε –με εισήγηση της καλλιτεχνικής διευθύντριας–  κατά πλειοψηφία (καθώς τρία μέλη του Δ.Σ. την καταψήφισαν) στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΜΣΤ, που πραγματοποιήθηκε στις 18/10/2021, χωρίς να αναφέρεται ούτε το κόστος της μελέτης, ούτε η πηγή της χρηματοδότησης. Επιπλέον, δεν προηγήθηκε καμία διαδικασία διαγωνισμού ή, έστω, πρόσκλησης ενδιαφέροντος από τη μεριά του Μουσείου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΜΣΤ τονίζοντας ότι μία ακόμη «μελέτη σκοπιμότητας», σε απευθείας ανάθεση, προκαλεί προβληματισμό στους εργαζόμενους του μουσείου και νέα ερωτήματα, όπως :

-Ποιό είναι το κόστος της μελέτης αυτής και η πηγή χρηματοδότησης;

-Πόσο αναγκαία είναι όταν μόλις πριν από δυο χρόνια ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την έκθεση της μόνιμης συλλογής;

-Τί γίνεται με τις αγορές νέων έργων, περιοδικών εκθέσεων και άλλων δραστηριοτήτων για την προώθηση της σύγχρονης τέχνης και των καλλιτεχνών;

Η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Γρέγου, «συνεπικουρούμενη από την πλειοψηφία του Δ.Σ., εστιάζει για μια ακόμη φορά στο “κτιριακό ζήτημα”, μετατρέποντας έτσι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε σύγχρονο “Γεφύρι της  Άρτας”», επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΜΣΤ και υπενθυμίζει τις μελέτες των τελευταίων ετών:

-τη μελέτη βιωσιμότητας -μάλιστα ως προαπαιτούμενο για τη χορήγηση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος- προκειμένου να υλοποιηθούν τόσο η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη όσο και η έκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου.

-τη μελέτη «ΕΜΣΤ 2021: Ενας Οδικός Χάρτης για το Μέλλον» που συνέταξε η νυν καλλιτεχνική διευθύντρια, προτού εκείνη αναλάβει τα καθήκοντά της, κατόπιν αμοιβής που της καταβλήθηκε από την ΑΜΚΕ ΟΔΕΜΣΤ.

«Ολες αυτές οι πρόσθετες μελέτες έχουν πληρωθεί με χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό σημαίνει ότι τα ποσά που δαπανώνται καταλήγουν σε μελέτες αμφιλεγόμενης σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας ενώ τίθεται το ερώτημα πόσο σκόπιμη είναι σήμερα μια ακόμα μελέτη “για την ανάδειξη-μετατροπή-επανάχρηση χώρων του ΕΜΣΤ”, και μάλιστα προτού καν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την ολοκλήρωση των εργασιών για την έκθεση της μόνιμης συλλογής και των συμπληρωματικών έργων που τη συνόδευαν; “Μήπως το ΕΜΣΤ κινδυνεύει να ξαναμπεί στον γύψο νέων εκτεταμένων κτιριακών αλλαγών;”-αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Μένει εκτός πλάνου η αυτονόητη επιλογή, δηλαδή το Μουσείο να επικεντρωθεί στον προγραμματισμό νέων περιοδικών εκθέσεων, στην ενίσχυση των εξωστρεφών δραστηριοτήτων του, στην προώθηση της σύγχρονης τέχνης και των καλλιτεχνών.” Και το κείμενο καταλήγει: «Ως Σωματείο Εργαζομένων έχουμε τονίσει επανειλημμένα και θα το λέμε ξανά και ξανά: ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες που θα βοηθούσαν το Μουσείο να ξεδιπλώσει όλη την γκάμα της δράσης του και να υπηρετήσει εν τω συνόλω την υπόθεση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι η επαρκής στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό, που θα έχει τη γνώση, την εμπειρία αλλά και τα περιθώρια από τη Διοίκηση, προκειμένου να κινηθεί με γνώμονα τους καταστατικούς στόχους του Φορέα και με στόχο την ενίσχυση του έργου του».