ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑΤΖΙΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 29/12/21

H μικρή ελαιογραφία που επρόκειτο να πουληθεί σε ισπανική δημοπρασία για 1.500 ευρώ, τον περασμένο Απρίλιο και αποσύρθηκε, όταν οι ειδικοί δήλωσαν ότι θα μπορούσε να είναι έργο του Καραβάτζιο, αναγνωρίστηκε από την ισπανική κυβέρνηση ως “προστατευόμενο αντικείμενο πολιτιστικού ενδιαφέροντος”.

Ο πίνακας του μαστιγωμένου Χριστού, με τίτλο «The Crowning of Thorns» και με διαστάσεις 111 εκ. επί 86 εκ. αποσύρθηκε από την πώληση τον Απρίλιο 2021, όταν αυξήθηκαν οι υποψίες ότι είχε αποδοθεί εσφαλμένα στον κύκλο των μαθητών του Ισπανού καλλιτέχνη του 17ου αιώνα, Χοσέ ντε Ριμπέρα.

Οι ειδικοί στο μουσείο Prado στη Μαδρίτη πιστεύουν ότι υπάρχουν «επαρκή στιλιστικά και τεκμηριωμένα στοιχεία» που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι ένα πρωτότυπο έργο του Καραβάτζιο, που σημαίνει ότι η αξία του θα μπορούσε να φτάσει έως και 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η Maria Cristina Terzaghi, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Roma Tre της Ρώμης, είναι μεταξύ των μελετητών που πιστεύουν ότι ο πίνακας που αποσύρθηκε από τη δημοπρασία της Μαδρίτης είναι το πρωτότυπο «Ecce Homo» του Καραβάτζιο.«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την απόδοση», είπε η Terzaghi, η οποία πέταξε στη Μαδρίτη για να δει το έργο αυτοπροσώπως. Κατά την άποψή της  ο καμβάς ταιριάζει με την περιγραφή και το μέγεθος των αντίστοιχων έργων του Καραβάτζιο που αναφέρονται σε δύο καταλόγους συλλεκτών του 17ου αιώνα και η φιγούρα του Πιλάτου βασίστηκε σε ένα μοντέλο που εμφανίζεται σε ένα άλλο έργο του, τη «Madonna of the Rosary», που βρίσκεται στο Kunsthistorisches Museum στη Βιέννη.

Η Terzaghi πιστεύει ότι ο πίνακας έγινε στη Νάπολη γύρω στο 1606. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο καμβάς είχε υποστεί κάποιες απώλειες χρώματος και αποχρωματισμό και «δεν ήταν σε πολύ καλή κατάσταση».

Το «Crowning of Thorns» ανήκει επί του παρόντος στα τρία παιδιά του ιδρυτή της σχολής σχεδιασμού IADE της Μαδρίτης Antonio Pérez de Castro και της καλλιτέχνιδας Mercedes Méndez Atard. Το νέο καθεστώς προστασίας του πίνακα που επέβαλε η ισπανική κυβέρνηση απαιτεί να ενημερώνουν οι ιδιοκτήτες τις τοπικές αρχές σε περίπτωση που αποφασίσουν να τον πουλήσουν, δίνοντας έτσι στην κυβέρνηση την ευκαιρία να αγοράσει το έργο. Κι ενώ οι αναλύσεις μεταξύ μελετητών συνεχίζονται, η περιφερειακή κυβέρνηση επισημαίνει: «Οι πληροφορίες που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες, μαζί με τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από ειδικούς, ενισχύουν τη θεωρία ότι είναι έργο του Καραβάτζιο», όπως για παράδειγμα οι τεχνικές υπογραφής – το chiaroscuro – η χρήση δραματικού φωτισμού και σκιάς – σε όλο το έργο του. Επιπλέον, το θέμα του πίνακα, η μαστίγωση του Χριστού, υπήρξε θέμα με το οποίο ο Καραβάτζιο ασχολήθηκε σε ένα άλλο πρώιμο έργο, ενώ ζούσε στη Νάπολη.

 

Με πληροφορίες από τον Guardian