ΣΕ KATΑΛΗΨΗ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο : anyteart

Ορισμένοι μιλούν για ιστορική κινητοποίηση: στη Γαλλία οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό που από τον Οκτώβριο καταπιέζονται με το κλείσιμο διαρκείας του τομέα, άρχισαν από τις 4 Μαρτίου 2021 να εισβάλουν στα θέατρα με αποτέλεσμα, σήμερα, 50 από αυτά να βρίσκοντα υπό κατάληψη.

Πρόκειται για μια δυναμική αντίδραση που στόχο έχει να στείλει σαφές μήνυμα προς τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και προς την κυβέρνηση : “πέντε μήνες με τις πόρτες του πολιτισμού κλειδωμένες είναι αφόρητοι- επισημαίνουν.Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 4 Μαρτίου, από το Théâtre de l’Odéon, στο Παρίσι, όταν περίπου πενήντα άτομα μπήκαν στο κτίριο και το κατέλαβαν, ζώντας από τότε, μέρα και νύχτα, μέσα στο θέατρο. Είναι καλλιτέχνες και τεχνικοί, οι οποίοι εξηγούν τους λόγους της κατάληψης στον ειδικό λογαριασμό που άνοιξαν στο twitter του Odéon: «Από την 4η Μαρτίου, το θέατρο και η πλατεία του έχουν γίνει τόποι συνάντησης, ένα ημερήσιο φόρουμ όπου εκφράζονται αγώνες και θυμός. Εφευρίσκουμε ξανά τους εαυτούς μας ως ουσιαστική δημόσια πρόσωπα. Αυτός ο αγώνας υπερβαίνει τις αξιώσεις του πολιτισμού. Απαιτούμε εργασία και κοινωνική προστασία για όλους. Διαθέτουμε την εμπειρία μας. Καταλαμβάνουμε τους χώρους εργασίας μας για να οργανωθούμε. Καταλαμβάνουμε όλους τους χώρους του πολιτισμού μας για να ενωθούμε. Καταλαμβάνουμε όλα τα μέρη όπου λαμβάνονται αποφάσεις για τη ζωή μας. Καταλαμβάνουμε όλα τα μέρη για να ανακτήσουμε το μέλλον μας ».

Τα αιτήματα των καταληψιών προς στην κυβέρνηση είναι συγκεκριμένα: η απόσυρση της μεταρρύθμισης του ταμείου απολύσεων, η παράταση της αποζημίωσης για επισφαλείς εργαζόμενους έως τις 31 Αυγούστου και το άνοιγμα των θέσεων του πολιτισμού .

Από τις 13 Μαρτίου, 23 θέατρα πέρασαν σε κατάληψη, ανάμεσά τους και τα Théâtre de Sarragosse στο Pau και το Théâtre de la Cité στην Τουλούζη ενώ τις τελευταίες ημέρες, άλλα τόσα έχουν καταληφθεί στη Λυών, στο Μπορντό, στο Ρεμς, στη Ντιζόν, στο Νιμ, στο Σεν Ντένις, στη Λωραίνη. Σε τοπικό επίπεδο, οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι για τα πολιτιστικά, εάν δεν έχουν πάρει άμεσα το μέρος των διαδηλωτών, έχουν, τουλάχιστον, δηλώσει ότι κατανοούν τους λόγους της διαμαρτυρίας και ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν συζητήσεις με τους καταληψίες. Τέλος, παρά τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Roselyne Bachelot περί μοναδικής προνομιακής μετεχείρισης του πολιτισμού στην Γαλλία από το κράτος, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ και του κόσμου ολόκληρου, o αγώνας των καλλιτεχνών δεν δείχνει να κοπάζει, αντίθετα, εξαπλώνεται. Ίσως επειδή η υπουργός έχει αρνητική γνώμη γι’αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας, την οποία έχει χαρακτηρίσει «άχρηστη» και «επιζήμια».

Με πληροφορίες από Finestre sull’arte