ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕ) με την επωνυμία «Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.» ιδρύει η κυβέρνηση με εκπρόθεσμη τροπολογία που κατατέθηκε στις 4 Μαρτίου στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».

Το θέμα αποκαλύπτει και καταγγέλλει σε ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠΠΟ». Σύμφωνα με την τροπολογία-προσθήκη η συνιστώμενη εταιρεία θα λειτουργεί «σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» και σκοπός της θα «είναι η διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου»! Τη διαχείριση αυτή θα ασκεί με σύμβαση που θα υπογράψει με το Δήμο Αθηναίων, όπου θα καθορίζεται και η αμοιβή της εταιρείας! Έσοδα η εταιρεία θα έχει και από την «εκμίσθωση των χώρων που διαχειρίζεται», δηλαδή του Εθνικού κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και η πολιτική του ηγεσία φαίνεται πως αγνοήθηκαν εντελώς, αφού την τροπολογία-προσθήκη την υπογράφουν εννέα (9) υπουργοί, αλλά όχι και η Υπουργός Πολιτισμού κι ας εμπίπτει στην αρμοδιότητά του ΥΠΠΟΑ ο αρχαιολογικός χώρος  Λόφος Φιλοπάππου κι ας είναι ιστορικός τόπος ο Εθνικός Κήπος. Ο τελευταίος χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. δ και 16 του Ν. 3028/2002 (ΥΑ ΥΠΠΟΤ/ΔΝΣΑΚ/113998/2568/28-1-2011 – ΦΕΚ 49/ΑΑΠ/23-3-2011) και έχει, επιπλέον, χαρακτηριστεί από τη Διεθνή Επιτροπή Ιστορικών Κήπων και Πολιτιστικών Τοπίων (ICOMOS – IFLA) ως σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής τοπίου του 19ου αιώνα και πολιτιστικό μνημείο της Ευρώπης.