ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ STIRLING

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Στο οικιστικό συγκρότημα της Goldsmith street, στο Norwish, με τις 105 εργατικές κατοικίες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο Aρχιτεκτονικής Stirling του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανικής Αρχιτεκτονικής (RIBA) για το 2019. Tο έργο ξεχώρισε ανάμεσα σε πολλά άλλα υποψήφια επιβλητικά κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά, ως “πρωτοποριακό έργο και με εξαιρετική συμβολή στη βρετανική αρχιτεκτονική».

H Goldsmith Street βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης Norwich. Τα οικοδομικά τετράγωνα με τις κοινωνικές κατοικίες σχεδιάστηκαν από το  λονδρέζικο στούντιο Mikhail Riches, με την επιμέλεια των Mikhail Riches και Cathy Hawley, ως προσιτή εναλλακτική λύση της πυκνοκατοικημένης πολυκατοικίας. Η ανέγερση των κατοικιών έγινε με χρηματοδότηση από δάνεια και αποθεματικά του τοπικού συμβουλίου  της πόλης στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανέγερση εργατικών κατοικιών και ενοικιάζονται έναντι σταθερού μισθώματος.

Το έργο αναπτύσσεται σε επτά τετράγωνα παρατεταγμένα σε τέσσερις σειρές, που περιλαμβάνουν συνολικά 45 σπίτια και 60 διαμερίσματα, σε μια έκταση μικρότερη από ένα εκτάριο. Κάθε σπίτι έχει πρόσοψη στο νότο για να μεγιστοποιεί το ηλιακό όφελος και σχεδιάστηκε από τον Mikhail Riches με βάση το διεθνές πρότυπο Passivhaus για τον σχεδιασμό και την κατασκευή κατοικιών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Πάνω από το ένα τέταρτο της έκτασης είναι κοινόχρηστο ώστε να επιτυγχάνεται η κοινωνική συνοχή. Ένας ανοικτός  και πλατύς δρόμος που περνά από το κέντρο του οικισμού, λειτουργεί ως κήπος και ασφαλής παιδική χαρά.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα υποψήφια κτίρια για το βραβείο Stirling 2019  ήταν το The Cork House ένα πειραματικό σπίτι από φελλό, ο σταθμός του London Bridge, το κέντρο επισκεπτών στο Yorkshire Park Sculpture Park, το Macallan Distillery και Visitor Experience και το νέο σπίτι της όπερας Nevill Holt στο νότιο Leicestershire.

Ετικέτες