ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ “GAME CHANGER” ΤΟΥ ΜΠΑΝΣΚΙ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Σε πλειστηριασμό από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s θα βγεί το έργο «Game Changer» του Μπάνσκι στις 23 Μαρτίου. Πρόκειται για το έργο που ο “γνωστός άγνωστος” καλλιτέχνης είχε δωρίσει την περασμένη χρονιά στο νοσοκομείο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία μ’ ένα παιδί να έχει πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τις μινιατούρες του Μπάτμαν και του Σπάιντερμαν, και να ανακηρύττει σε ήρωα των παιχνιδιών του την κούκλα μιας νοσηλεύτριας. Το αυθεντικό έργο στο νοσοκομείο του Σαουθάμπτον θα αντικαταστήσει ένα αντίγραφό του.

Τα έσοδα της δημοπρασίας θα διατεθούν στο NHS, το εθνικό σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας. Σε σημείωμα του καλλιτέχνη που συνόδευε το δώρο του αναφέρεται: «ευχαριστούμε για όλα όσα κάνετε, ελπίζω αυτό να φωτίσει λιγάκι τον χώρο παρόλο που είναι ασπρόμαυρο». Το έργο τοποθετήθηκε κοντά στο τμήμα επειγόντων, και σύμφωνα με τους υπεύθυνους του νοσοκομείου ενίσχυσε με το παραπάνω το ηθικό του προσωπικού αλλά και των ασθενών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με  εκτιμήσεις από δημοπρασίες έργων του Μπάνκσι κατά το παρελθον όπως αυτή του «Devolved Parliament», το οποίο πουλήθηκε το 2019 για 10 εκατ. λίρες Αγγλίας, ο πλειστηριασμός του «Game Changer» εκτιμάται ότι θα προσφέρει στο NHS τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 3,5 εκατ. λιρών.

Η επιμελήτρια τέχνης του οίκου Christie’s Κάθριν Αρνολντ δήλωσε ότι «το “Game Changer” ήταν μια αχτίδα φωτός για το προσωπικό και τους ασθενείς του νοσοκομείου του Σαουθάμπτον και ήταν επιθυμία του καλλιτέχνη να δημοπρατηθεί με στόχο τη στήριξη του NHS. Το έργο αποτίνει φόρο τιμής στη δύναμη και στην ανθεκτικότητα όσων έχουν επιδείξει πραγματικές ηγετικές ικανότητες στη διάρκεια της πανδημίας, δηλαδή στο προσωπικό του εθνικού μας συστήματος υγείας».