ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΟ DOUBLE FANTAZY ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΖΩΝ ΛΕΝΟΝ ΣΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΤΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Tο αντίγραφο του άλμπουμ Double Fantasy του Τζων Λένον και της Γιόκο Όνο, που υπέγραψε ο ίδιος ο θρύλος των Μπητλς για τον δολοφόνο του, Mαρκ Νταίηβντ Τσάπμαν, πέντε ώρες πριν τον πυροβολήσει, βγήκε σε δημοπρασία από την Goldin Auctions και αναμένεται να ξεπεράσει η τιμή πώλησης το 1 εκατομμύριο δολάρια.

Ο Τσάπμαν άφησε το άλμπουμ σε μία από τις δύο μεγάλες γλάστρες που υπήρχαν στις δύο πλευρές της εισόδου της Ντακότας – του συγκροτήματος πολυκατοικιών της Νέας Υόρκης όπου ζούσαν ο Λένον κι η Όνο – κι εκεί το βρήκε ένας περαστικός και το παρέδωσε στην αστυνομία, σύμφωνα με την Goldin Auctions, η οποία χειρίζεται η πώληση.

Στο εξώφυλλο του άλμπουμ που κοσμεί η διάσημη φωτογραφία του Λένον να φιλά την Oνο, ο Τζων υπέγραψε το όνομά του και το «1980» πάνω στο λαιμό της Γιόκο, στο μπροστινό μέρος του αντιγράφου του άλμπουμ Τσάπμαν. Περιλαμβάνει επίσης πολλά σημάδια που προστέθηκαν από την αστυνομία όταν καταχωρήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.Το άλμπουμ – το οποίο το 1998 πουλήθηκε στα 150.000 $ – σήμερ έχει τιμή εκκίνησης 400.000 $.

Τη νύχτα της 8ης Δεκεμβρίου 1980, ο κόσμος πληροφορήθηκε ότι πιο διάσημος από τους Μπητλς o Τζων Λένον δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στη Ντακότα – το συγκρότημα διαμερισμάτων στο Μανχάταν όπου διέμενε με τη σύζυγό του Γιόκο Όνο και τον νεαρό γιό τους Σων.
Το αντίτυπο του δίσκου που προσφέρεται τώρα σε δημοπρασία είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό απόκτημα Rock N Roll που έχει πωληθεί ποτέ. Το απόγευμα εκείνης της ημέρας ο Λένον έφυγε περίπου στις 5:00 μ.μ. με κατεύθυνση το στούντιο Record Plant. Ήταν σύνηθες για τους θαυμαστές να περιμένουν έξω από τη Ντακότα για να τον συναντήσουν ή  να του ζητήσουν αυτόγραφο. Ο δολοφόνος είχε το άλμπουμ Double Fantasy υπογεγραμμένο πριν φύγει ο Λένον  για το στούντιο και τον περίμενε να επιστρέψει. Οταν ο Λένον  επέστρεψε, στις 10:50 μ.μ. σύμφωνα με τον θυρωρό και έναν κοντινό οδηγό ταξί, ο Τσάπμαν βρισκόταν σε μια είσοδο στην αψίδα  του κτιρίου και πυροβόλησε πολλές φορές στην πλάτη του Τζον Λένον. Στη συνέχεια ο Τσάπμαν έβαλε το άλμπουμ σε μία από τις γλάστρες της εισόδου όπου βρέθηκε εκείνο το βράδυ από τον αρχικό πωλητή ο οποίος κράτησε το άλμπουμ κάτω από το κρεβάτι του για 18 χρόνια πριν το πουλήσει το 1998.
“Η υπογραφή του Λένον είναι με μπλε στυλό στο λαιμό της Γιόκο Όνο στο μπροστινό μέρος. Ο Λένον έγραψε επίσης το «1980» κάτω από την υπογραφή του. Οι αριθμοί πάνω από την υπογραφή του Λένον με μαύρο μαρκαδόρο είναι μαρτυρίες αστυνομικών αποδεικτικών στοιχείων. Στο πίσω μέρος του άλμπουμ στην επάνω δεξιά γωνία στα αριστερά των λιστών τραγουδιών, χειρόγραφες με μπλε στυλό είναι άλλες αστυνομικές ενδείξεις που αναφέρουν “Det M. Struk # 7247 20 DET Sqd 1330 Hrs 12/9/80”. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα πιο ιστορικό, εμβληματικό και φαινομενικά σημαντικό τεχνούργημα. Η προσφορές για το άλμπουμ ολοκληρώνονται στις 13 Δεκεμβρίου 2020.

Nα θυμίσουμε ότι το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 17 Νοεμβρίου. Αν και η υποδοχή από την κριτκή υπήρξε συγκρατημένη, μετά τη δολοφονία του οι πωλήσεις του εκτοξεύτηκαν, το άλμπουμ σημείωσε παγκόσμια εμπορική επτυχία και κέρδισε το βραβείο Grammy 1981 για το άλμπουμ της χρονιάς.