ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ HOCKNEY ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου να πουλήσει ένα πορτρέτο του πρώην αφεντικού της, του Sir David Webster – έργο του David Hockney σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει χρήματα για να καλύψει το τεράστιο έλλειμμα που προκλήθηκε λόγω του lockdown της πανδημίας. Ο πίνακας θα δημοπρατηθεί στο Christie’s αυτό το μήνα και αναμένεται να φθάσει έως και 18 εκατομμύρια λίρες.

Σύμφωνα με το BBC ο σύμβουλος της Βασιλικής Όπερας Alex Beard είπε ότι ήταν «δύσκολο το τηλεφώνημα» που έπρεπε να κάνει για να πουλήσει τον πίνακα, αλλά δεν υπήρχε εναλλακτική λύση εάν η όπερα ήθελε να επιβιώσει.”Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε … και να το ξεπεράσουμε”, είπε.

Η πώληση του πορτρέτου Hockney αποτελεί ένα μόνο μέρος του τετραμερούς σχεδίου που έχει καταρτιστεί προκειμένου να έρθουν οι ισολογισμοί του οργανισμού σε μία ισορροπία. Θα υπάρξουν ακόμη σημαντικές απολύσεις και μια έκκληση συγκέντρωσης χρημάτων από δημόσιες δωρεές. Επιπλέον, η όπερα έχει υποβάλει αίτηση για δάνειο στο Ταμείο Αποκατάστασης Πολιτισμού της κυβέρνησης.

“Γνωρίζαμε ότι έπρεπε να εξετάσουμε τα περιουσιακά στοιχεία που είχαμε”, είπε ο κ. Beard. “Και υπάρχει μόνο ένα από τα διαθέσιμα που ξεχωρίζουν είναι το πορτρέτο. Εάν καταφέρουμε να παραμείνουμε βιώσιμοι και να το ξεπεράσουμε, τότε θα μπορέσουμε να απασχολήσουμε εργαζόμενους στο μέλλον.”

Η Βασιλική Όπερα άνοιξε ξανά τον Ιούνιο με μια συναυλία που μεταδόθηκε στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στο διαδίκτυο – αλλά χωρίς την παρουσία κοινού. Εκείνη την περίοδο, ο κ. Beard είπε ότι ο χώρος, από κοινού με πολλά θέατρα και χώρους τέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιμετώπιζε «άνευ προηγουμένου οικονομική πίεση». Ο ίδιος είχε «σημαντική μείωση» στις αμοιβές του, ενώ ο διευθυντής ορχήστρας Sir Antonio Pappano παραιτήθηκε από τον μισθό του κατά τη διάρκεια του κλειδώματος.

Την περασμένη εβδομάδα, η Βασιλική Όπερα ανακοίνωσε μια περιορισμένη επιστροφή των δημόσιων παραστάσεων μπαλέτου και όπερας, μπροστά σε ένα μειωμένο κοινό, που θα ξεκινήσουν αργότερα αυτό το μήνα. Μεταξύ των παραγωγών που ελπίζει να παρουσιάσει είναι ο “Καρυθραύστης” κι ένα παραδοσιακό μέρος του Χριστουγεννιάτικου προγράμματος από το 1984.