200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1821

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

της Ελένης Γαλάνη (7.8.2019)

Όχι, δεν θα είμαστε όλοι μαζί στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων του 1821. Δεν μπορεί να γίνει αυτό υπό τη διεύθυνση της κυρίας συμπατριώτισσας του πρωθυπουργού που ανέλαβε εκείνη τη διεκδίκηση και την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, διότι, απλούστατα, όλοι μαζί, από τότε, υποστήκαμε τις συνέπειες της διαχείρισής της: το κιτς και το κόστος του. Είναι το μόνο που μας έμεινε. Τότε, πολλοί ήταν εθνικά υπερήφανοι. Όμως, ακόμα και σήμερα πληρώνουμε, όλοι μαζί, την υπερηφάνειά τους για τις χάρτινες βαρκούλες του ψαρά.
Πώς, λοιπόν, να συναινέσουμε στην «ανάπτυξη εθνικού αφηγήματος»(sic) ανακατεμένη με παλιά ξινά σταφύλια και δηθενιές σύγχρονου πολιτισμού.

Έτσι δείχνουν τα πράγματα ενώ τα ερωτήματα παραμένουν:

Γνώρισε ή όχι ο πρωθυπουρός για τα προγράμματα που έχουν, ήδη, καταρτίσει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Θέατρο Τέχνης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Eθνική Βιβλιοθήκη, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και άλλοι φορείς και τα οποία έχουν ανακοινωθεί από τον Νοέμβριο του 2018 με συνεντεύξεις Τύπου και επίσημες ανακοινώσεις. Προηγήθηκαν συσκέψεις με αυτούς, αρχικά, πριν από τη φωτογράφιση με την ωρίμου ηλικίας συμπαριώτισα, κρητικοπούλα, στο σαλόνι υποδοχής προσκεκλημένων του Μαξίμου; Έγιναν επαφές με το εξωτερικό και ποιές ήταν αυτές;
Η απάντηση είναι «όχι». Τίποτα δεν έγινε. Διότι, απλούστατα, διαγράφονται όλα όσα έγιναν στους καιρούς των «άλλων», των “ανεπιθύμητων”, επειδή το κράτος αρχίζει, κατά την άποψη της κυβέρνησης, να υπάρχει τώρα και να ανασυγκροτείται!

Eπιλέγη, λοιπόν, η επέτειος των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Διορίστηκε η Αρχηγός, ασχέτως επιστημονικής ειδικότητας, δεν χρειάζεται άλλωστε αφού προτάσεις άλλων θα εγκρίνει να χρηματοδοτεί και να ξοδεύει χρήματα για δημόσιες σχέσεις. Βρέθηκε μάλιστα και ο φορέας ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για την διαχείριση, την εκταμίευση δηλαδή των χρημάτων με κάθε νόμιμο μέσον: το ξεχασμένο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού που στεγάζεται, χρόνια τώρα, στη  πρώην οικία Μποδοσάκη, στο Παλαιό Ψυχικό και ουσιαστικά παραμένει ανενεργό ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Η συνθεσή του ως ΝΠΙΔ επιτρέπει την ευέλικτη εκταμίευση χρημάτων.

Ας δούμε, όμως, τί έχει προηγηθεί:
Το πρόγραμμα που  παρουσίασε το Πανεπιστήμιο Αθηνών τον Νοέμβριο του 2018 σε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο Κωστή Παλαμά, (https://www.protothema.gr/greece/article/836269/200-hronia-apo-to-1821-to-kapodistriako-panepistimio-tima-tin-elliniki-epanastasi/)
αποτελεί ένα συγκροτημένο πλάνο για τον εορτασμό της επετείου. Αυτό, σε συνδιασμό με τις πρωτοβουλίες που επίσης ανακοίνωσε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/8158407a-fc31-4ff2-a8d3-433701dbe6d4/1821-2021%20new.pdf
το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο και το Μουσείο Μπενάκη -με τη μεγάλη έκθεση έργων με πίνακες από τις συλλογές των τραπεζών Ελλάδος, Εθνικής και Άλφα-, η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα, https://www.kathimerini.gr/1015835/gallery/politismos/atzenta/pro-epeteiakes-ekdhlwseis-gia-to-2021  ότι η υποδομή έχει τεθεί και η παραγωγή είναι σχεδόν έτοιμη νά ξεκινήσει. Εκείνο που παραμένει προς το παρόν ανύπαρκτο είναι η διασύνδεση με το  εξωτερικό. Τα περισσότερα προγράμματα στηρίζονται στο ελληνικό δυναμικό και διαιωνίζουν την εσωστρέφεια που χαρκατηρίζει τη ζωή, την πολιτική, την κοινωνία και κατ΄επέκταση την πολιτιστική μας ζωή. Εάν η επικεφαλής της διοργάνωσης της επετείου καταφέρει να εντάξει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες στη σύχρονη τεχνολογία και να προχωρήσει τα δέοντα για τη διαφήμιση που απαιτείται ώστε να γίνει γνωστό τί και γιατί γιορτάζουμε και οι κρατήσεις εισιτηρίων να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο, οι πωλήσεις των εκδόσεων και οι κρατήσεις και συμμετοχές για τα συνέδρια διαψεύσουν τις επιφυλάξεις μας, τότε εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα πούμε το «μπράβο» στη επιλογή και θα επικροτήσουμε το έργο της.

Πώς, όμως, θα χρησιμοποιήσει μια κυβέρνηση σαν τη δική μας τη λέξη ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;