ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ THΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ UFFIZI ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑ COVID ΕΠΟΧΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ – Όταν τα μουσεία σε όλο τον κόσμο έσβησαν τα φώτα, πριν από ένα χρόνο, οι εργαζόμενοι στην Πινακοθήκη Uffizi στη Φλωρεντία ανασήκωσαν τα μανίκια και στρώθηκαν στη δουλειά. Ο διευθυντής της, ο Γερμανός ιστορικός τέχνης Eike Schmidt, αποφάσισε ότι εφ’ όσον δεν μπορούσαν να φέρουν ανθρώπους στο μουσείο τους, θα έφερνε το μουσείο στους ανθρώπους.

Έτσι,  ετοιμάζεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα “Uffizi Diffusi”, αργότερα φέτος, με την αποστολή έργων τέχνης από τις αποθήκες της πινακοθήκης σε άλλους χώρους σε όλη την Τοσκάνη, όπου θα παρουσιάζονται  θεματικές εκθέσεις. Ο Schmidt και οι τοπικοί δήμαρχοι εργάζονται και για τη δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών μεταξύ των πόλεων με στόχο τη σύνδεση των χώρων, όπως το αναγεννησιακό παλάτι στο Montelupo Fiorentino και το πρώην ιαματικό λουτρό στο Λιβόρνο.

Στο διάστημα του κλεισίματος στην Ιταλια η Uffizi επέκτεινε επίσης την διαδικτυακή της παρουσία από το Facebook μέχρι και το TikTok όπου εντάχθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Πρόσφατα, ξεκίνησε εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι της στο YouTube με την ονομασία “Uffizi da Mangiare” (Uffizi on the Plate) που παρουσιάζει σεφ από την περιοχή της Τοσκάνης να μαγειρεύει εμπνεόμενος από έργα τέχνης.

Η σχεδιαζόμενη πολιτιστική αποκέντρωση στόχο έχει να καθιερώσει έναν άλλου τύπου τουρισμό που να απευθύνεται στους κατοίκους της χώρας και, παράλληλα, να δώσει τη δυνατότητα παρουσίασης των σημαντικών έργων που βρίσκονται στις αποθήκες.”Με εκθέσεις έργων τέχνης σε όλη την ύπαιθρο, ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι η διαμονή μεγαλύτερης διάρκειας στην περιοχή. Συνεργαζόμαστε με την Τοσκάνη και με δεκάδες δήμαρχους για τη δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών σε όλους τους χώρους των πόλεων. Θέλουμε να συνδυάσουμε τον πολιτιστικό τουρισμό με τον περιβαλλοντικό και τον αθλητικό τουρισμό”- δήλωσε σε εκτενή συνέντευξή του στον ιστότοπο artnet για το πρόγραμμα αποκέντρωσης της Uffizi στην ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης, ο διευθυντής της Eike Schmidt.

Με τα προγράμματα για παιδιά και εφήβους που διένειμε μέσω διαδικτύου, πέτυχε την αύξηση των χρηστών, κυρίως όμως, την προσέλευση των νέων στην Uffizi στο διάστημα που τα μουσεία άνοιξαν ξανά κι αυτή τη φορά, όχι ως σχολικές μονάδες αλλά ως άτομα. “Είχαμε 10 έως 15 % περισσότερους νέους επισκέπτες έως 25 ετών που ήρθαν στο μουσείο την περίοδο που  ήμασταν ανοιχτοί, μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 2020 -είπε ο Eike Schmidt.  ‘Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Όσον αφορά τους επισκέπτες 19 έως 25 χρονών, στην πραγματικότητα υπερδιπλασιάσαμε τους αριθμούς μας. Στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών από το μηδέν έως 18, ανακατασκευάσαμε τον ίδιο αριθμό νέων που ήρθαν στο μουσείο – οι οποίοι ήταν νέοι που ήρθαν με δική τους βούληση και όχι με σχολικές ομάδες. Αυτό δείχνει ότι η προσέγγισή μας λειτούργησε πραγματικά και συνεχίζει από τότε που ανοίξαμε το Φεβρουάριο. Έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό νέων που έρχονται στο μουσείο.”

Τα έσοδα της Uffizi στη διάρκεια της πανδημίας μειώθηκαν κατά 25% σε σχέση με το 2019. Η αποταμίευση που υπήρχε και η έκτακτη κρατική βοήθεια αντιμετώπιαν το πρόβλημα το 2020. Τώρα πιστεύεται ότι η κατάσταση αυτή τη χρονιά θα ομαλοποιηθεί ελαφρώς, και από το 2022 θα ξεκινήσει κανονικά η επανεκκίνηση της Πινακοθήκης.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Uffizi έγινε για μια ακόμη φορά πρωτοσέλιδο μετά την αποδοχή δωρεάς από τον καλλιτέχνη του δρόμου με το όνομα Endless ο οποίος είναι ο πρώτος που δώρισε αυτοπροσωπογραφία. Η αναγεννησιακή Πινακοθήκη Φλωρεντίας διαθέτει τεράστια συλλογή με αυτοπροσωπογραφίες από καλλιτέχνες τόσο διαφορετικούς όπως οι Yayoi Kusama, Neo Rauch και Michelangelo Pistoletto καθώς και πολλά πορτρέτα δωρεές γυναικών ζωγράφων. Έτσι, η συλλογή της απο την αναγεννησιακή περίοδο και το μπαρόκ φτάνει να έχει σήμερα σύγχρονους καλλιτέχνες δίπλα στους Bernini, Velasquez και Raphael –κίνητρο τεράστιο για τη δωρεά έργου της εποχής μας.

Με πληροφορίες από artnet

Video