ΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

21/5/21

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη και η οποία προβλέπει την ανταλλαγή εκτάσεων ανάμεσα στον ΓΑΙΑΟΣΕ και στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, δίνεται λύση στο ζήτημα της μετατόπισης του Μουσείου, από το αρχικό σημείο κατασκευής του που προβλεπόταν το 2013, σε ένα κεντρικότερο, καθώς και της δημιουργίας χώρου στάθμευσης. Το μουσείο θ΄ανεγερθεί στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό  σημείο ιστορικής σημασίας: από εκεί ξεκινούσαν τα «τρένα του θανάτου» που μετέφεραν πάνω από 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, θα γίνουν δύο ανταλλαγές ακινήτων ανάμεσα στον ΟΣΕ και στη ΓΑΙΑΟΣΕ και στον δήμο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια η ανταλλαγή των ακινήτων πρέπει να επικυρωθεί από τα διοικητικά συμβούλια ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ και από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Η δημιουργία του Μουσείου θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των διεθνών σχέσεων και μάλιστα, η έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του έργου εντός του 2021, έχει ιδιαίτερα σημαντικό συμβολισμό και θετικό αντίκτυπο καθώς συμπίπτει με την ελληνική προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος», τονίζεται στη ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι το Μουσείο χρηματοδοτείται από δωρεές της Γερμανίας και του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου και επιχορηγείται από το Ελληνικό Δημόσιο. Στην αιτιολογική έκθεση προβλέπεται η έναρξη των εργασιών να γίνει μέσα στο 2021, ώστε να συμπίπτει με την ελληνική προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος. Κύριος του έργου ορίζεται η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ενώ για τη διοίκηση, διαχείριση και λειτουργία του Μουσείου προβλέπεται μεταγενέστερη σύσταση νομικού προσώπου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κατά τις διατάξεις του ελληνικού δικαίου, στο οποίο θα ανατεθεί.