ΡΩΣΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΙΑΝΙΣΤΑ ΑΛΕΞΕΙ ΛΙΟΥΜΠΙΜΟΦ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 15/4/22

Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα για βόμβα, στις 13/4, έφερε τη ρωσική αστυνομία στην αίθουσα στου μοσχοβίτικου Σπίτι Πολιτισμού “Rassvet όπου έδινε συναυλία ο διάσημος ρώσος πιανίστας Αλεξέι Λιουμπίμοφ. Στο πρώτο μέρος, ο πιανίστας μαζί με την τραγουδίστρια Yana Ivanilova ερμήνευσαν τον κύκλο τραγουδιών του σύγχρονου ουκρανού συνθέτη, λαϊκού καλλιτέχνη της Ουκρανικής SSR, Βαλεντίν Σίλβεστοβ “Steps” στους στίχους των ρώσων ποιητών Πούσκιν, Μπλοκ, Μαντελστάμ και έργα του Φραντς Σούμπερτ στο δεύτερο μέρος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Novye Izvestia με τίτλο : “Ο Aλεξέι Λιουμπίμοφ ερμηνεύει Σούμπερτ «συνοδευόμενος» από την αστυνομία” οι ένστολοι εισέβαλαν στη διάρκεια του δεύτερου μέρους. Ο Αλεξέι Λιουμπίμοφ αγνόησε την εντολή να εκκενωθεί η αίθουσα και συνέχισε να παίζει τον αυτοσχέδιο Σούμπερτ μέχρι το τέλος με το κοινό να ξεσπά σε χειροκροτήματα. Στη συνέχεια, κοινό και οι ερμηνευτές βγήκαν έξω, αλλά οι διοργανωτές από το “Rassvet” είπαν ότι η συναυλία ήταν αδύνατον να συνεχιστεί.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εισβάλοντες στην αίθουσα ζήτησαν «εκκένωση» λόγω του ότι το πρόγραμμα του Λιουμπίμοφ περιλάμβανε έργα του Σίλβερστοφ, αλλά οι αστυνομικοί καθυστέρησαν λίγο, οπότε μόνο ο Σούμπερτ ακυρώθηκε. “Μένει να αναγνωριστεί ότι ενώ στη Δύση η ρωσική κουλτούρα «ακυρώνεται», στη Ρωσία προσπαθούν να κάνουν το ίδιο με την ουκρανική κουλτούρα” καταλήγει το ρωσικό δημοσίευμα.