ΡΩΜΑΪΚΟ ΑΡΜΑ 4ΤΡΟΧΩΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΟΜΠΗΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΝΑΠΟΛΗ -Ένα διατηρημένο σε πολύ καλή κατάσταση 4τροχο άρμα, κατασκευασμένο από ορείχαλκο και κασσίτερο, βρέθηκε κοντά στους στάβλους μιας αρχαίας έπαυλης στην περιοχή Τσίβιτα Τζουλιάνα, περίπου 700 μέτρα από τα τείχη της αρχαίας Πομπηίας.

Ο Μάσιμο Οζάνα, ο απερχόμενος διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, δήλωσε ότι το άρμα  αυτό ήταν το πρώτο του είδους  που ανακαλύφθηκε στην περιοχή, όπου μέχρι σήμερα οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως οχήματα που χρησιμοποιούνταν για εργασίες και μεταφορές αλλά όχι για τελετές όπως αυτό.

“Πρόκειται για μια εκπληκτική ανακάλυψη, η οποία εξελίσσει την αντίληψή μας για τον αρχαίο κόσμο”, δήλωσε ο Οζάνα και πρόσθεσε ότι το άρμα θα “χρησιμοποιούνταν σε εορταστικές εκδηλώσεις της κοινότητας όπως παρελάσεις και πομπές”. Tο υπουργείο Πολιτισμού το χαρακτήρισε “ένα μοναδικό εύρημα, χωρίς προηγούμενο στην Ιταλία”.

Η Πομπηία, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 23 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Νάπολης, είχε περίπου 13.000 κατοίκους όταν θάφτηκε από τη τέφρα μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ .Περίπου 2.000 με 15.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Οι οργανωμένες ανασκαφές ξεκίνησαν περί το 1750 κι  έχουν αποκαλύψει τα δύο τρία της αρχαίας πόλης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ